Mii de civili şi sute de voluntari în pericol, în Siria, după ce SI a atacat o enclavă a rebelilor

Mii de civili şi sute de voluntari umanitari se află "în pericol imediat" în nordul Siriei, a avertizat sâmbătă un grup umanitar, după ce un atac de proporţii comis de către militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic a rupt în două ultima enclavă deţinută de rebeli la nord de provincia Alep, transmite DPA, potrivit Agerpres.

29 mai 2016, 06:40
Mii de civili şi sute de voluntari în pericol, în Siria, după ce SI a atacat o enclavă a rebelilor

„Întreaga zonă A’zaz”, aflată lângă graniţa cu Turcia, este nesigură, iar civilii au nevoie de un coridor umanitar care să le permită să ajungă într-o regiune sigură, a declarat pentru agenţia de presă germană Karl Schembri, purtător de cuvânt al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţii din Orientul Mijlociu.

Jihadiştii au luat cu asalt sâmbătă Marea, principalul oraş situat în sudul enclavei, după ce cu o zi în urmă o izolaseră de A’zaz. La periferia oraşului s-au dat lupte grele, a declarat Rami Abdel-Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Ammar al-Najjar, un voluntar din Marea, a declarat pentru DPA că între 1.500 şi 2.000 de familii încearcă să fugă din oraş.

De vineri dimineaţă, cel puţin 41 de combatanţi rebeli şi 27 de civili au fost ucişi în luptele care au avut loc în jurul A’zaz şi Marea, iar jihadiştii au amplasat nouă maşini-capcană pentru a sparge apărarea rebelilor, a anunţat OSDO.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a exprimat sâmbătă profunda îngrijorare cu privire la fuga a circa 165.000 de persoane strămutate şi care s-ar regrupa în număr mare în apropiere de A’zaz. „Oamenii au început să fugă din cauza luptelor intense din nordul Alepului. Civilii sunt prinşi la mijloc între cele două tabere care se luptă şi nu reuşesc să aibă acces la servicii medicale, hrană, apă şi nici nu sunt în siguranţă”, a transmis UNHCR într-o declaraţie.