Puigdemont: Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal ca reprezentant al catalanilor. Rajoy a dat o lovitură instituţiilor catalane

Publicat: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 19:06 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 22:50 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitură" instituţiilor catalane. Mii de persoane au participat la o manifestaţie la Barcelona pentru eliberarea a doi lideri separatişti catalani, de la Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, respectiv Jordi Cuixart.

UPDATE: Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitură" instituţiilor catalane.

Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: "tăcere şi represiune".

"Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane", a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în "afara statului de drept".

"Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei", a afirmat Puigdemont.

UPDATE: Aproximativ 450.000 de persoane au participat, sâmbătă, la manifestaţia pentru eliberarea a doi lideri separatişti, de la Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, respectiv Jordi Cuixart. Demonstraţia s-a încheiat cu melodia "Ce vor aceşti oameni?" (Què volen aquesta gent) cântată de Maria del Mar Bonet.

Bonet a spus că acest cântec a fost compus în urmă cu 50 de ani. "Vor să ne ia speranţa, dar nu vor reuşi. Vom ieşi din asta. Sigur!", a spus solista.

La manifestaţie participă şi primarul Barcelonei, Ada Colau, precum şi alţi membri ai Consiliului Municipal.

Participanţii scandează "Independenţă" şi "TV3 va fi mereu al nostru", referire la principalul canal public de televiziune din Catalonia.

El Pais anunţă că manifestanţii au venit din toată Catalonia, aproximativ 30 de autocare ajungând sâmbătă la Barcelona.

Manifestaţia fusese organizată înainte ca premierul spaniol Mariano Rajoy să anunţe, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că Guvernul de la Madrid îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituţie.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate.

El ar vrea desfăşurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele şase luni.

Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Barcelona manifestaţie protest Puigdemont
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6571
RON
19 Dec
noapte -5 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H