Mii de români vor fi obligaţi să-şi schimbe TOATE ACTELE

Toți românii al căror nume conține litera „î” sau care provin din localități a căror denumire conține această literă la interior vor fi nevoiți să își schimbe buletinele, pașapoartele sau permisele de conducere. Asta deoarece un proiect votat joi în Senat prevede că toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera "â" în locul liderii "î", conform regulilor Academiei.

06 iul. 2018, 16:03
Mii de români vor fi obligaţi să-şi schimbe TOATE ACTELE

Proiectul de lege, depus de PSD în Parlament, va ajunge în scurt timp la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. Măsura a fost propusă în condițiile în care, după 1989, litera „î” în interiorul cuvintelor a fost înlocuită cu litera „â”.

În unele cazuri, numele localităților a fost modificat astfel încât să respecte regulile corecte de grafie, așa cum este cazul orașului „Cîmpulung”, a cărei denumire a fost schimbată, în 1994, în „Câmpulung”. Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu „î”, își vor păstra însă valabilitatea, relatează profit.ro.

Totodată, satul Bîrzești și-a schimbat denumirea în Cârzești, iar comuna Hărtiești și-a schimbat numele în Hârtiești. Comuna Rîca a fost înființată prin legea 185/2003, prin reorganizarea comunei Popești. Implicit denumirea satului Rîca s-a schimbat în Râca.

Parlamentarii au afirmat, atunci când au depus proiectul de lege, că prin promovarea acestui demers se realizează și o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale, care ar putea fi folosită în mod oficial, în activitatea curentă a acestor localități.