Militarii ruşi din Transnistria au interdicţie de a mai tranzita Ucraina. Rusia reacţionează

Militarii ruşi din regiunea separatistă Transnistria, aflată în estul Republicii Moldova, nu vor mai putea tranzita teritoriul ucrainean.

21 mai 2015, 11:31

Parlamentul de la Kiev a denunţat cele cinci acorduri cu Rusia care prevedeau inclusiv transportarea de echipamente militare şi alte bunuri necesare trupelor ruseşti dislocate în stânga Nistrului.

Acum, singura variantă ca ei să ajungă în Transnistria este prin aeroportul de la Chişinău, potrivit România TV.

Autorităţile moldovene trebuie, însă, informate despre intrarea militarilor străini în ţară, altfel soldaţii sunt întorşi din drum. Un asemenea caz s-a înregistrat în urmă cu o săptămână, când doi militari ruşi au fost prinşi la Chişinău şi trimişi la Moscova. Grupul operativ de trupe ruseşti, format din aproximativ 1.400 de militari, a fost constituit în urmă cu 20 de ani.

Reacţia Rusiei

Denunțarea de către Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a acordului bilateral cu Rusia privind tranzitul de transporturi militare și trupe înspre regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova face dificilă aprovizionarea forței de menținere a păcii ruse din stânga Nistrului, a avertizat joi Moscova, relatează EFE, citată de Agerpres.

‘Trebuie să găsim soluții, să ne gândim ce se poate face acum. Nu putem abandona Transnistria și (Republica) Moldova’ a declarat Vladimir Komoedov, președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Dar posibilități pentru aprovizionarea și înlocuirea (prin rotație) a contingentului rus din Transnistria, o fâșie îngustă de pământ cu ieșire la mare, între Ucraina și Moldova, sunt practic nule dacă nu se ajunge la un acord cu Bucureștiul și Chișinăul pentru a permite tranzitul aerian.