Min. Justiţiei a publicat proiectul de OUG prin care va fi eliminată reducerea pedepselor deţinuţilor care scriu cărţi

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a publicat, vineri, proiectul de ordonanța de urgență prin care va fi eliminată posibilitatea deținuților de a-și micșora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare, informează România TV.

29 ian. 2016, 13:27
Min. Justiţiei a publicat proiectul de OUG prin care va fi eliminată reducerea pedepselor deţinuţilor care scriu cărţi

Proiectul de ordonanță de urgență privind abrogarea prevederii legale ce permite reducerea pedepselor pentru lucrări științifice elaborate de deținuți a fost pus, vineri, în dezbatere publică, putând fi consultat pe site-ul Ministerului Justiției.

Actul normativ care ar urma să fie adoptat în ședința de guvern de săptămâna viitoare prevede abrogarea articolului 96, litera f, din Legea 254/2013.

Eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri și va fi tot weekend-ul acolo. (…) Voi argumenta pe discriminare. E discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat. Nu există stat membru în care să avem asemenea dispoziție„, a declarat ministrul Justiției.

Membri ai CSM au declarat că abrogarea prevederilor legale în vigoare ar putea face „mai mult rău”. „S-a ajuns la concluzia că în ceea ce privește condițiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări științifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului științific al lucrării trebuie foarte bine stabilită. Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia„, a afirmat judecătorul CSM Adrian Bordea.

Citeşte şi: DISCUŢII APRINSE în şedinţa CSM, pe tema cărţilor scrise de deţinuţi. Propunerea ministrului Justiţiei, avizată NEGATIV

În nota de fundamentare se arată că „prin abuzul de drept constând în forțarea dispozițiilor legale în vederea obținerii beneficiului acordat persoanelor condamnate constând în reducerea duratei pedepsei în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, s-a conturat un fenomen cu un impact deosebit asupra legislației penale și execuțional-penale, care împiedică și denaturează scopul și spiritul reglementării execuțional-penale”.

În document se constată că, mai ales în perioada 2014-2015, s-a înregistrat o creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice elaborate și publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. S-ar fi ajuns, astfel, la „deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, precum și la practicarea de către unii beneficiari ai dispozițiilor legale (…) a unui adevărat abuz în utilizarea frecventă a acestor beneficii, generând în practică, nu numai oprobiul opiniei publice, dar și scurtarea considerabilă a pedepselor, fără ca scopul general al acestora să mai poată să ajungă să fie considerat atins”.

Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, fenomenul s-a accentuat în ultimii doi ani. Astfel, dacă în 2006 nu a fost elaborată nicio lucrare, în 2007 au apărut patru lucrări, în 2008 două lucrări, în 2009 șase lucrări, în 2010 și 2011 câte trei lucrări, în 2012 șase lucrări și în 2013 14 lucrări, în 2014 s-a ajuns la 89 de lucrări, iar în 2015 la 337 de lucrări.

În ceea ce privește lucrările aflate în curs de elaborare, statisticile arată că numărul acestora a crescut de la 45 la data de 31 decembrie 2015 la 103 la data de 7 ianuarie 2016.