Minerii de la Lupeni continuă acţiunile de protest. Ei ameninţă cu blocarea în subteran

Minerii de la exploatarea de cărbune Lupeni sunt deciși să continue acțiunile de protest și în cursul săptămânii viitoare și chiar să recurgă la măsura blocării în subteran, până când revendicările lor vor fi luate în considerare de Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a declarat vineri, pentru AGERPRES, președintele executiv al Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean.

RomaniaTV.net
06 ian. 2017, 14:44
Minerii de la Lupeni continuă acţiunile de protest. Ei ameninţă cu blocarea în subteran

„Ne vom întâlni luni în sala de apel a Minei Lupeni. Oamenii vor decide forma de protest pe care o doresc, iar noi vom fi alături de ei. Nu este exclus ca minerii să se blocheze în subteran”, a spus Câmpean, potrivit Agerpres.

El a acuzat lipsa de dialog a conducerii executive a CEH cu sindicatul. El a menționat însă că președintele Consiliului de Administrație al CEH ar putea veni la Petroșani, săptămâna viitoare, pentru a discuta cu minerii.

Minerii de la Lupeni au protestat și vineri în curtea sediului CEH din Petroșani, unde au cerut, în principal, demisia conducerii companiei și renunțarea la măsura prin care personalul auxiliar este chemat la muncă doar patru zile pe săptămână. Între revendicări se înscriu respectarea contractului colectiv de muncă și asigurarea de materiale pentru lucrul în subteran.

Alături de ei s-au aflat și liderii sindicali de la minele Lonea, Livezeni și Preparația Coroiești, care se află în greva foamei pentru a treia zi consecutiv. Protestul acestora se desfășoară într-un birou sindical din sediul CEH.

„Nu cedăm. Noi continuăm greva foamei, chiar dacă starea de sănătate a început să ne lase. Când picăm, picăm”, a afirmat Vasile Păduraru, liderul sindical de la mina Lonea.

În cursul după-amiezei de vineri, protestatarii s-au retras din curtea CEH, urmând ca luni dimineața să se reunească la sediul Minei Lupeni.

Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar și TESA din cadrul companiei va sta acasă în prima zi din săptămână a lunii ianuarie și va fi plătit cu 75% din salariul tarifar. Hotărârea i-a nemulțumit pe mineri, liderii sindicali apreciind că prin reducerea săptămânii de lucru la patru zile, angajații CEH din sectoarele auxiliare și TESA vor pierde aproximativ 25% din veniturile lunare.

Citeşte şi CEH: Nemulţumirile minerilor din Valea Jiului sunt, în parte, obiective. Protestul a periclitat funcţionarea termocentralelor