Ministerul de Externe monitorizează cazul româncei decedate în Scoţia şi este pregătit să acorde asistenţă consulară

Ambasada României la Londra şi Biroul Consular al României la Edinburgh monitorizează cazul româncei decedate în Scoţia şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară familiei, a transmis marţi MAE.

22 nov. 2016, 09:38
Ministerul de Externe monitorizează cazul româncei decedate în Scoţia şi este pregătit să acorde asistenţă consulară

Conform procedurilor, misiunea diplomatică română „poate asista aparţinătorii legali în vederea identificării furnizorilor de servicii funerare (singurele instituţii abilitate legal pentru preluarea trupului neînsufleţit de la morgă şi pentru realizarea demersurilor în vederea transportului în ţară)”.

„De asemenea, după contractarea firmei de pompe funebre agreată de către familie, misiunea diplomatică română efectuează, în regim de urgenţă, înscrierea certificatului de deces străin în registrele de stare civilă române şi eliberează documentele necesare repatrierii trupului neînsufleţit, cu titlu gratuit”, a precizat MAE.

Un cetăţean român, care se află în Scoţia din luna aprilie, nu îşi permite să aducă în ţară trupul soţiei sale moarte de cancer, declarând, într-un moment de tristeţe, că se simte foarte singur într-o ţară străină, a relatat The Courier.co.uk.

Soţia sa din cauza cancerului de colon, iar ultima ei dorinţă a fost să fie înmormântată în ţara sa. În acest moment, trupul femeii se află la o morgă din oraşul scoţian Kirkcaldy.

Soţul său susţine că nu ştie cui să se adreseze pentru a repatria trupul femeii, neavând în prezent un loc de muncă.

Prietenii cuplului au cerut un ajutor de orice fel, fie el de ordin practic sau financiar, pentru a face posibilă aducerea corpului femeii în România cât mai repede.

Conform The Courier.co.uk, bărbatul a spus că a primit puţine răspunsuri din partea Consulatului României la Edinburgh, deşi i s-a spus că trupul soţiei lui trebuie să rămână în Scoţia până când el poate achita suma necesară transportării lui cu avionul la Bucureşti. De acolo, ar trebui să ajungă în judeţul Arad, unde s-a născut femeia.

Autorităţile locale din oraşul Nădlac, din judeţul Arad, unde ar urma să ajungă trupul româncei care a murit în Scoţia, încearcă să ajute familia decedatei, după ce rudele au cerut public ajutor pentru a putea repatria trupul neînsufleţit în ţară.

„Soţul Walter Ioanovici este din Nădlac, a venit soacra decedatei la primărie ca să se intereseze cum putem să îi ajutăm. Căutăm soluţii în acest moment, cred că mai repede ar putea fi ajutaţi prin donaţii, pentru că prin intermediul primăriei nu putem, căutăm variante în continuare. Trebuie să vedem exact suma pe care o au de plătit. În cursul zilei de luni am vorbit la telefon cu preotul de acolo şi cu încă o persoană de acolo, ne-au cerut să le trimitem mai multe documente care să ateste printre altele că au un loc de veci ca să o poată scoate din morgă, le vom trimite în cursul zilei de marţi, vom căuta soluţia cea mai rapidă ca să putem repatria corpul tinerei”, a declarat primarul oraşului Nădlac, Ioan Radu Mărginean.