Ministerul Educaţiei a decis să rescrie toate manualele noi de la clasa I

Ministerul Educației rescrie tot conținutul Abecedarului, pentru care în prezent există însă manuale print și digitale conforme programei școlare. Oficialii au decis să nu prelungească contractele cu firmele care au făcut manualele de clasa I acum 4 ani. Profesorii au trimis deja, la apelul Ministerului, 151 de manuscrise, și nu doar pentru clasa I, ci pentru materii de clasele I-VI.

25 mart. 2018, 19:44
Ministerul Educaţiei a decis să rescrie toate manualele noi de la clasa I

Între timp, Editura Didactică și Pedagogică se pregătește să fie unicul editor al manualelor școlare și spune, prin vocea directorului general, că „în acest an ar trebui să avem undeva la 4.200.000 de exemplare” de manuale gata de print. În acest moment, nu sunt clare nici sumele care se vor duce spre editare și printare, dar nici legislația în baza căreia avem o singură editură pentru manuale și profesorii ca autori. Potrivit unor surse citate de HotNews.ro, miza centralizării o reprezintă banii pentru aparatura cu care Editura va printa anii viitori toate manualele școlare.

Informația, pe scurt:

  • Ministerul Educației nu a prelungit contractele cu firmele care au făcut manualele de la clasa I, acum 4 ani
  • În loc să continue contractul-cadru încheiat acum 4 ani, prin contracte subsecvente care ar fi trebuit lansate tot prin licitație publică și atribuite prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Ministerul reface, având ca autori profesori, toate manualele de clasa I
  • Nu este clară, însă, legislația în vigoare în baza căreia Ministerul i-a pus pe profesori să facă manuale noi. Oficialii vorbesc despre legea manualului școlar, inițiată de Liviu Pop, însă aceasta nu a fost aprobată, ci se află în Parlament în stadiu de proiect.
  • Planul anunțat de oficialii din Minister este ca noile conținuturi de manuale pentru clasele I, a III-a, a IV-a, a V-a și a VI-a să fie editate de către Editura Didactică și Pedagogică
  • Opoziția a anunțat că va sesiza CCR cu privire la Ordonanța de Urgență care prevede că EDP editează manuale. Vezi mai jos argumentele juridice
  • Potrivit surselor HotNews.ro, miza centralizării editării și printării de manuale o reprezintă banii care vor fi investiți de Ministerul Educației în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaș de manuale școlare noi. Anul acesta, printarea ar fi programată să se desfășoare la o altă editură a statului, potrivit surselor HotNews.ro

Luni, 19 martie 2018, a expirat termenul limită până la care profesorii trebuia să trimită la sediul Ministerului Educației propuneri de noi manuale școlare. Aceste manuscrise vizează clasa I (pentru care, însă, avem manuale noi, prinț și digitale, de 4 ani), clasele a III-a – a V-a doar la materiile la care în anii trecuți nu a fost desemnat niciun câștigător și deci nu au manuale conforme noii programe, iar la clasa a VI-a proiectele trebuie să acopere toate disciplinele.

Ministrul Educației, Valentin Popa, a declarat că va răspunde întrebărilor prin e-mail. HotNews.ro a întrebat de ce nu a existat o dezbatere publică referitoare la rescrierea de la zero a Abecedarului, de ce nu a continuat Ministerul Educației contractele cu firmele care au făcut manualele noi de clasa I, care este legislația în baza căreia profesorii refac toate manualele, care este legislația în baza căreia Editura Didactică și Pedagogică este singura care preia manuscrisele spre editare, care este bugetul total pentru conceperea manualelor și pentru editarea și printarea lor, dacă directorul direcției juridice și directorul direcției de politici publice din Ministerul Educației se află în incompatibilitate, fiind și membri în Consiliul de Administrație al Editurii Didactice și Pedagogice.

Amintim că Guvernul condus de Mihai Tudose a aprobat în octombrie 2017 o Ordonanță de Urgență care prevede că Editura Didactică și Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educației, „are drept scop editarea manualelor școlare obligatorii conform Legii educației național nr. 1/2011” și va realiza aceste manuale școlare „la solicitarea Ministerului Educației Naționale”. (Descarcă de aici OUG 76/2017, aprobată de Parlament săptămâna trecută și trimisă sub formă de lege la președinție spre promulgare)

Nimic din această ordonanță în vigoare nu vorbește despre faptul că profesorii sunt cei care devin autori de manuale, că nu se mai face licitație pe SEAP sau ca EDP este singura care editeaza manualele.

Profesorii au depus 151 de manuscrise, pentru 82 de discipline aferente claselor I-VI, a declarat Marian Sută, președintele Centrului care se ocupă de evaluarea manuscriselor de manuale

Cu toate că nu e clar în baza cărei legislații Ministerul le-a cerut profesorilor să rescrie manualele, „151 de manuscrise au fost depuse” la Ministerul Educației, „pentru un număr de 82 de discipline aferente claselor I-VI”, a declarat pentru HotNews.ro președintele Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), Marian Sută.

Întrebat în baza cărei legislații primește proiecte de manuale de la profesori, Suta a răspuns: „Există un ordin din decembrie, 5.645 din 12 decembrie 2017, care precizează clar doar partea de evaluare. În rest, nu vă pot da informații” (descarcă de aici ordinul nr. 5.646/2017 care aprobă metodologia de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2018-2019).

Acesta a precizat că, deși termenul limită de depunere a manuscriselor este depășit, centralizarea nu este considerată finală, pentru că pot fi trimise manuscrise și prin poștă, cu data poștei 19 martie, dar ele să ajungă fizic mai târziu.

CNEE este structura din subordinea Ministerului Educației care se ocupă cu evaluarea proiectelor de manuscrise.

Citește mai mult pe HotNews.ro