Ministerul Energiei ia în calcul liberalizarea parţială a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie

Ministerul Energiei ia în calcul eliminarea parțială a prețului reglementat al gazelor naturale din producția internă destinate populației și CET-urilor de la 1 iulie 2016, în condițiile scăderii ample a prețului gazelor din import. Cu toate acestea, se va păstra un plafon de preț în conformitate cu calendarul de dereglementare în prezent în vigoare, pentru a evita riscul ca gazele din import să reînceapă să se scumpească, fapt care i-ar împovăra pe consumatorii casnici.

09 iun. 2016, 07:33
Ministerul Energiei ia în calcul liberalizarea parţială a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie

„Prețul scăzut al gazului natural în Europa (nivelul estimat pentru perioada iunie-august 2016 este de 63 lei/MWh) probabil că va ajunge în curând sub nivelul celui reglementat în România. Conform calendarului de dereglementare, prețul reglementat ar urma să crească la 66 lei/MWh de la 1 iulie 2016, față de 60 lei/MWh în prezent”, se arată în raportul sesiunii de lucru „Țiței, produse petroliere și gaz natural” din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice a României de către Ministerul Energiei.

În document se apreciază că o situație în care prețul reglementat este mai mare decât prețul gazului natural de import ar fi inedită, eliminând rațiunea prețului reglementat, cel puțin pentru perioada în care persistă această situație, cu implicații asupra activității autorității de reglementare și a tuturor actorilor din piață, scrie profit.ro.

„O soluție pentru a evita situația descrisă mai sus ar putea fi liberalizarea parțială a prețului la data de 1 iulie 2016, cu păstrarea unui plafon conform calendarului de dereglementare în vigoare. Astfel, se poate evita scăderea prețului gazului de import sub nivelul prețului reglementat, fără a risca o creștere accelerată a prețului la consumatorii casnici în cazul în care prețul gazului natural din import revine la un nivel superior celui prevăzut în calendarul de dereglementare”, se menționează în raportul citat.

Citeşte şi Ministerul Energiei propune introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament

Autorii raportului precizează că pentru dereglementarea integrală și finalizarea procesului de liberalizare a prețului gazului natural în România pentru toți consumatorii este necesară elaborarea unui studiu de impact. Acest studiu ar trebui, potrivit sursei citate, să estimeze riscul revenirii prețului regional al gazului natural peste nivelurile prevăzute în calendarul de dereglementare, respectiv să facă o analiză a implicațiilor pe care acest risc le poate avea asupra nivelului subvențiilor și ajutoarelor la încălzire pentru consumatorii vulnerabili, concept a cărui definiție juridică încă nu a fost definitivată.

„În baza acestui studiu s-ar putea dovedi oportună renunțarea la calendarul de dereglementare și liberalizarea definitivă a prețurilor, mai devreme decât este prevăzut în calendarul de dereglementare”, se mai spune în raport.

Luna trecută, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului înghețarea prețului gazelor naturale pentru populație la nivelul actual până în octombrie, deși calendarul în vigoare convenit de Executiv cu Comisia Europeană și FMI prevede o creștere a prețului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile prețuri de pe piață, potrivit declarațiilor președintelui instituției, Niculae Havrileț.

Citeşte şi ANRE: Producţia internă de gaze va depăşi consumul în luna iunie, iar importurile nu mai sunt necesare