Ministerul Finanţelor asigură Comisia Europeană că deficitul bugetar nu va depăşi 3%

Ministerul Finanţelor a transmis o scrisoare comisarilor europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici prin care arată că va menţine deficitul sub 3% din PIB, deşi Comisia Europeană arată că România va depăşi ţinta de deficit, acesta ajungând la 3,6% în 2017.

RomaniaTV.net
28 feb. 2017, 16:09
Ministerul Finanţelor asigură Comisia Europeană că deficitul bugetar nu va depăşi 3%

Scrisoarea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici a fost transmisă Ministerului Finanţelor Publice în contextul publicării de către Comisia Europeană (C.E.) a rapoartelor privind situaţia economică şi socială din statele membre. Analiza Comisiei face parte din procedura Semestrului European şi include o evaluare a dezechilibrelor care există încă în unele state membre.

Comisia Europeană a trimis o scrisoare Guvernului în care cere măsuri pentru reducerea deficitului bugetar

Conform acestor rapoarte, Comisia Europeană a constatat dezechilibre economice în 12 state membre UE, situaţia acestora urmând a fi în continuare monitorizată, în timp ce României i s-a transmis doar o scrisoare formală, fără a fi identificate dezechilibre economice.

„Prin scrisoarea transmisă, Comisia Europeană se arată preocupată de o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017. Conform bugetului de stat aprobat de Parlamentul României, Guvernul şi-a asumat un deficit bugetar sub 3%, cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare. Scrisoarea Comisiei Europene reprezintă o procedură formală în cadrul unui dialog instituţional constructiv, este un exerciţiu de transparenţă pe care îl apreciem ca fiind parte din demersul normal de comunicare către un stat membru în situaţia în care prognoza C.E. indică anumite riscuri. Deşi în acest moment avem opinii diferite privind prognoza economică pentru anul 2017, Guvernul României s-a angajat să implementeze un Program de guvernare menit sa aducă dezvoltare sustenabilă, investiţii în infrastructură şi creare de noi locuri de muncă, cu respectarea unei ţinte de deficit de sub 3% din PIB”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Comisia Europeană a arătat în raportul de ţară 2017 referitor la România că, inversând tendinţa de consolidare, politica fiscală a devenit prociclică în 2016, iar deficitul public este în creştere. Astfel, sub efectul reducerilor semnificative de taxe şi a expandării cheltuielilor, deficitul public va creşte la 3,6% în 2017 şi 3,9% în 2018.