Ministerul Finanţelor: Legislaţia europeană nu permite TVA 0% pentru locuinţe. Nu am primit derogare

Directiva europeană privind Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) prevede că nivelul minim al acestei taxe este de 5%, prin urmare nu poate fi introdusă o cotă de 0% pentru locuințe, deși România a cerut o derogare, a declarat, vineri, Daniela Tănase, director în Ministerul de Finanțe.

17 nov. 2017, 12:14
Ministerul Finanţelor: Legislaţia europeană nu permite TVA 0% pentru locuinţe. Nu am primit derogare

„TVA este o taxă stabilită la nivelul Uniunii Europene, în baza unei directive din 2006, pe care noi avem obligația să o respectăm. Noi am ales de la finele anului 2008 să aplicăm o cotă redusă de 5%, pentru achiziția de locuințe, ca parte a politicii sociale, aceasta fiind singura posibilitate oferită de directiva respectivă”, a precizat Tănase, într-o conferință pe teme imobiliare.

Potrivit acesteia, autoritățile române au cerut o derogare de la Bruxelles pentru a aplica o cotă de TVA de 0% pentru locuințe, însă răspunsul a fost negativ.

Citeşte şi: Programul „Prima Casă” va continua în fiecare an, până în 2021 cel puţin

„A existat o propunere de aplicare a cotei reduse de 0% la TVA, însă acest lucru nu este prevăzut de directivă. Limita minimă în ceea ce privește cota redusă de TVA este de 5%, pe care noi deja am implementat-o. S-a cerut o derogare pentru a se putea implementa cota de 0%, dar, din păcate, răspunsul a fost negativ. Nu se poate aplica o cotă mai mică de 5% pentru locuințe”, a subliniat oficialul ministerial, conform Agerpres.

Potrivit Danielei Tănase, în Codul fiscal s-a introdus o valoare maximă a locuinței care poate beneficia de TVA redus de 5%, care la momentul respectiv era echivalentul a 100.000 de euro.

„Între timp, cursul a crescut și nu a mai reprezentat același lucru. Astfel că, în 2016, s-a rescris Codul fiscal și a fost majorată valoarea la 450.000 de lei, ca să aibă același echivalent în euro”, a explicat ea.

Tănase a mai spus că, deși nu se poate o aplica o cotă de TVA mai mică de 5%, se pot modifica totuși condițiile în care se stabilește că o locuință se încadrează în categoria de politici sociale.

Aceasta, în condițiile în care, în timpul dezbaterii, mai mulți dezvoltatori imobiliari s-au plâns de faptul că plafonul de 450.000 de lei nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, în contextul în care cursul euro-leu a crescut.

„Există în acest sens o inițiativă parlamentară care a trecut de Senat și este acum în dezbatere în Camera Deputaților, unde pot fi aduse amendamente legate de suprafața construcției sau valoarea ei sau alte lucruri de acest gen. În plus, din 2016, a fost introdusă taxarea inversă pentru persoanele impozabile, ca o măsură care să stimuleze acest sector, principalul obiectiv fiind combaterea evaziunii fiscale și stimularea competiției”, a adăugat oficialul MFP.