Ministrul Justiţiei îl propune pe Felix Bănilă la conducerea DIICOT. Reacţia lui Horodniceanu: nu ştiu ce am făcut rău la DIICOT

Propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este Felix Bănilă, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul ministerului.

RomaniaTV.net
14 mai 2018, 03:10

UPDATE. Actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, care nu a mai fost propus de către Tudorel Toader pentru încă un mandat la conducerea structurii, a declarat  că este curios care a fost criteriile care au stat la baza deciziei ministrului Justiţiei.

„Nu am nicio idee ce l-a avantajat. Cu siguranţă, domnul ministru va prezenta care au fost criteriile care au stat la baza alegerii domniei sale şi sunt şi eu foarte curios, şi exprim şi curiozitatea colegilor mei care mă întreabă şi eu nu ştiu ce să le răspund în momentul ăsta, ce am făcut rău la DIICOT pentru că e foarte important să ştiu şi eu şi să ştie şi ceilalţi care vor avea vocaţie să fie procurori şefi o anumită perioadă de timp, să vadă ce nu ar trebui făcut sau ce ar trebui făcut. Ministrul Justiţiei nu mi-a reproşat niciodată nimic, dimpotrivă, am avut o relaţie principială bună, profesional corectă. E o procedură care a fost făcută şi la numirea mea, eu sunt magistrat şi respect legislaţia. Ce trebuie să fac eu, să înţeleg ce a stat la baza alegerii domniei sale. Sunt multe lucruri de reproşat, nu e nimeni niciodată perfect. (…) Nu am vorbit cu domnul ministru deloc. Tot ce am aflat a fost de pe site-ul ministerului Justiţiei”, a declarat  Daniel Horodniceanu, citat de Mediafax.

Întrebat ce va face pe viitor, actualul şef al DIICOT a răspuns: „Îmi termin mandatul pe 19, îmi termin treaba, am o delegare deja dată de procurorul general pentru câteva săptămâni, nu ştiu dacă va intra în vigoare, nu va intra în vigoare, urmează să vedem”.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, noul procuror-şef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcţii, cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

„În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obţinerii avizului consultativ”, se arată într-un anunţ postat, luni, pe site-ul ministerului Justiţiei.

Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis luni CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.

„În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi înaintată Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS”, se precizează în anunţul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, că astăzi va lua o decizie şi va trimite Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea pentru postul de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Şi-au depus candidaturile şi au susţinut interviul Daniel Horodniceanu, actualul şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. Mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în 19 mai.

„Astăzi analizez împreună cu secretarii de stat şi vom decide”, a declarat Tudorel Toader, luni dimineaţă.

El a precizat că va trimite propunerea la CSM în cursul zilei.

Procedura pentru ocuparea postului de procuror – şef al DIICOT a fost lansată în 14 aprilie, iar candidaturile au putut fi depuse până în 7 mai. 

Potrivit calendarului procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror – şef al DIICOT, rezultatul ar trebui anunţat luni de către Ministerul Justiţiei.

Procedura a fost lansată în 14 aprilie. iar candidaturile au putut fi depuse până în 7 mai. 

Daniel Horodniceanu, actualul şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, au întrunit condiţiile de participare şi au susţinut, vineri, un interviu cu ministrul Justiţiei şi patru secretari de stat. 

După interviuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că actualul şef al instituţiei Daniel Horodniceanu, candidat pentru al doilea mandat, a fost întrebat despre achitări, despre durata finalizării dosarelor şi despre limitele libertărţii de exprimare în cazul magistraţilor.

„Interviul a durat cate o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale – spre exemplu- dnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor (cauze şi remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condiţiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertăţii de exprimare ale magistraţilor!”, a scris Toader într-o postare pe Facebook.

La rândul său, Horodniceanu a declarat, la ieşirea de la interviu, că i s-au pus ”întrebări foarte bune, pertinente”. El a apreciat că ar trebui să rămână la conducerea instituţiei ”pentru continuitate”. 

Daniel Horodniceanu, în vârstă de 44 de ani, se află la conducerea DIICOT din mai 2015. El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august – decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 – mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 – iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 – octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 – iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 – iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 – iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 16 martie, solicitarea lui Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei, respectiv din 19 mai. 

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 – 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.    

Tudorel Toader, a scris pe Facebook că aştepta să se înscrie mai mulţi candidaţi în cursa pentru şefia DIICOT. 

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.