Ministerul Justiţiei a anulat luni la prânz proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis dimineaţă de Florin Iordache

Ministerul Justiției a renunțat la proiectul de lege de modificare și completare a Codurilor penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece "dorește elaborarea unuia mai complex". Luni dimineaţă ministrul Florin Iordache anunţase trimiterea proiectului spre dezbatere publică la CSM, pentru ca la prânz ministerul să anunţe că nu mai este interesat de acest proiect. CSM a confirmat primirea proiectului de la Ministerul Justiţiei.

RomaniaTV.net
06 feb. 2017, 11:53
Ministerul Justiţiei a anulat luni la prânz proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis dimineaţă de Florin Iordache

UPDATE CSM anunţă într-un comunicat de presă că a primit proiectul de lege de la Ministerul Justiţiei, proiect pe care l-a publicat pe site şi l-a trimismai departe parchetelor şi instanţelor din ţară, pentru comentarii. Până pe 15 februarie, CSM va da un punct de vedere asupra proiectului de modificare a Codului penal.

„În cursul dimineţii de azi, 6 februarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiţiei, următoarele proiecte de acte normative:

– Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală

–  Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală elaborat de Ministerul Justiţiei a fost comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România.

Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 10 februarie 2017în vederea centralizării şi sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate până cel mai târziu la data de 15 februarie 2017 în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului, se arată în comunicatul CSM.


UPDATE Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat luni, în timp ce jurnaliştii alergau după el pe holurile Parlamentului, că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă.

Jurnaliştii au încercat să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce MJ a anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anunţat că actul normativ a fost depus la CSM.

Florin Iordache nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii pentru a lămuri aceste aspecte, ministrul mergând în ritm alert, relatează News.ro.

Din mers, în timp ce ziariştii alergau după el, Iordache a spus că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde şi că doreşte o dezbatere mai amplă.


UPDATE Ministerul Justiției a anunțat luni la prânz că „nu este preocupat” să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, după ce dimineaţă ministrul Florin Iordache anunţase trimiterea acestui proiect la CSM, spre dezbatere publică. 

Ministerul „dorește elaborarea unui proiect mai complex”, potrivit purtătorului de cuvânt al MJ, Cristina Liță, citat de Agerpres.

„Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, se precizează în comunicat.

CSM a confirmat însă primire aproiectului trimis luni dimineaţă de Ministerul Justiţiei pentru avizare şi urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.

„Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea codurilor penale a fost trimis azi de Ministerul Justiţiei la CSM pentru avizare”, potrivit reprezentanţilor Consiliului.

 

Ministerul Justiţiei a transmis, luni după-amiază, că „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. 

Anunţul este făcut la câteva ore după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile.

„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, anunţă Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă transmis luni după-amiază.

Ministru Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, luni dimineaţă, că MJ elaborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere în cursul acestei zile şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

El a spus că în momentul în care a fost abrogată OUG 13 s-a revenit la forma iniţială a codurilor penale, formă care cuprinde foarte multe aspecte neconstituţionale. „Acum, în Codul penal şi în Codul de procedură penală sunt foarte multe articole neconstituţionale”, a susţinut Iordache, arătând că scopul noului proiect de lege este de a corecta aceste articole neconstituţionale.

Ministrul Justiţiei a mai spus că noul proiect de lege va fi afişat luni pe site-ul Ministerului Justiţiei şi va rămâne în dezbatere publică 30 de zile. „Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile”, a afirmat Iordache.

De asemenea, Iordache a susţinut din nou că OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare: „Da, avea toate avizele necesare. Mă refer la avizele ministerelor”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la modificarea Codurilor penale, că, înainte de a se iniţia proiecte în Parlament, ar trebui să înceapă o dezbatere serioasă, sub egida Academiei Române, la care să participe atât asociaţiile magistraţilor, cât şi experţi străini şi specialişti din domeniu.

Coteşte şi: Iordache: Proiectul de modificare a Codurilor penale va fi pus, luni, în dezbatere publică