DSP acuză Apa Nova a ascuns populaţiei faptul că apa din Bucureşti nu era bună de băut. Reacţia Apa Nova

Ministerul Sănătății a făcut publică informarea transmisă de Direcția Sănătate Publică a Municipiului București în seara de 30 ianuarie 2019 în baza căreia ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a luat decizia de a informa cetățenii privind calitatea apei din municipiul București și de a transmite recomandările sprecialiștilor în sănătate publică referitor la consumul de apă din rețeaua publică. În replică, Epsică Chiru, director general adj. Apa Nova, a declarat că, miercuri, rezutatele analizelor apei furnizate în sectoarele 5 şi 6 indica valori pentru clor în parametri şi pentru că diferenţele dintre rezultatele analizelor DSP şi cele ale Apa Nova erau foarte mari, conducerea Apa Nova a solicitat verbal ca o echipă comună formată din specialişti DSP şi Apa Nova să refacă analizele. 

RomaniaTV.net
01 feb. 2019, 10:22

Raportul DSP arată că în patru probe luate din puncte diferite din Capitală nivelul de clor era peste cel admis, cea mai mare valoare înregistrată fiind de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care concentraţia maximă admisă este de 0,5 mg/litru.

La baza acestui raport a stat de altfel şi recomandarea ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru bucureşteni, de a nu folosi apa de la robinet pentru băut, gătit ori la igiena personală.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică susţine că a solicitat Apa Nova să dea comunicat prin care să anunţe că apa nu e bună de băut. 

„Ministerul Sănătății veghează la asigurarea sănătății publice și va informa întotdeauna populația corect și transparent, cu privire la subiectele legate de asigurarea sănătății publice”, mai precizează ministerul Sănătăţii.

Sesizari apa potabila pg 1

Sesizari apa potabila pg2

Epsică Chiru, director general adj. Apa Nova, a declarat la Digi 24 că a fost informat de reprezentanţii DSP Bucureşti cu privire la faptul că, în urma unor sesizări primite de la populaţie, s-au prelevat probe din mai multe locuri din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei şi că rezultatele au indicat depăşiri ale valorilor admise de clor. Întrucât existau diferenţe mari între rezultatele măsurătorilor efectuate de Apa Nova (valori de 0.2 – 0.4 mg/l clor) şi măsurătorilor DSP ( 1.27 până la 2,73 mg/l clor), Epsică Chiru a preciat că a cerut verbal, în jurul orei 19.30, ca o echipă comună formată din specialişti DSP şi Apa Nova să preleveze noi probe şi să refacă analizele.

„Avand in vedere ca directorul general Apa Nova București se afla plecat în afara țării, în calitatea mea de directorul general adjunct, am fost contact de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizările realizate de cetățeni in spațiul social media legat de calitatea apei potabile. In cadrul discuției, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicări către media.
Între timp, ca urmare a sesizărilor primite in call –center, echipele operaționale au efectuat prelevări de probe de apă potabilă (atunci când a fost solicitat acest lucru de consumatori precum și în punctele fixe prestabilite cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București) în vederea analizei în laborator. La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situația existentă, măsurile întreprinse și a oferit asigurări privind calitatea apei potabile.
Am fost contactați de către reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București la ora 18:06, in care ni s-a transmis că DSPMB a prelevat probe de apă potabilă din rețeaua de distribuție și au constatat depășiri ale concentrației de clor total, fără a transmite rapoarte de încercare oficiale care să susțină afirmațiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel în format de imagine.
La ora 18:52, 30.01.2019, tot prin WhatsApp, DSPMB a solicitat ANB să emită un comunicat de presă prin care să se informeze populația cu următoarele „apa din rețeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei și pentru igiena personală”. 
Având in vedere ca existau diferențe clare intre analizele ANB si DSPMB, fiind in totala contradicție cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi, ANB și-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea către DSPMB de a efectua o campanie comună de prelevări și analize în cursul nopții, fiind refuzată de reprezentanții DSPMB pe motiv că nu au personal și echipamente disponibile în cursul nopții”, a precizat Epsică Chiru.

Reprezentantul Apa Nova a mai menţionat că „reprezentanții DSPMB au solicitat prin fax, la ora 21:06, ca ANB să transmită un mesaj similar „apa din rețeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei și pentru igiena personală”. Poziția ANB a fost și este următoarea: „Întrucât în perioada de referință nu s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apă prelevat din punctele fixe stabilitate cu instituția dumneavoastră pentru monitorizarea calității apei potabile ale rețelei municipale de distribuție apreciem că emiterea comunicatului de presă propus ar fi în contradicție cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi”.
„Având în vedere cele menționate mai sus apreciem că situația furnizării apei potabile în municipiul București a fost și este sub control. Apa furnizată a fost și este potabilă. Rămânem la dispoziția tuturor autorităților interesate în vederea clarificării oricăror nelămuriri privind această situație”, a completat Epsică Chiru.

Ministerul Sănătăţii a anunțat, miercuri seară, că recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală, după ce analizele de laborator au arătat că s-a folosit clor peste limita legală la tratarea apei în urma unei poluări cu amoniu produse pe râul Argeş. 

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut, miercuri, că există o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, dar susţineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

Joi dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că analizele efectuate în laboratoarele DSP pe probe prelevate din apa furnizată în sectoarele 5 şi 6 au fost făcute după ce mulţi bucureşteni au reclamat calitatea apei şi au arătat că nivelul de clor este depăşit, fiind încă în lucru testele pentru metale grele şi alte microorganisme. Pintea a spus că reprezentanţii Apa Nova au cerut recoltarea de probe împreună cu DSP şi analizarea acestor în laboratoriul propriu, ceea ce „nu este conform uzanţelor”.

„Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat constatând o depăşire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depăşirile de clor sunt peste limitele legale admise şi că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat. Conform uzanţelor, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a informat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii aseară a convocat specialiştii care au consultat ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ştiind că, responsabili fiind de sănătatea publică, trebuie să informăm populaţia din sectoarele 5 şi 6 care este rezultatul probelor pe care inspectorii le-au prelevat”, a afirmat Sorina Pintea.

Ea a precizat că ministerul a recomandat, nu a obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet, considerând necesar „că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele”.

„Testarea pentru metale grele şi alte microorganisme durează un anumit timp. De aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. De altfel, DSP, în cursul dimineţii, a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3. Acolo n-au fost probleme. Prin urmare, au şi comunicat acest lucru. Dar eu cred că Ministerul Sănătăţii a fost responsabil şi a comunicat exact ceea ce s-a întâmplat”, a spus Sorina Pintea.

Ea a adăugat că Ministerul Sănătăţii nu s-a gândit să ducă „o luptă” cu cineva şi că îşi respectă obligaţiile privind sănătatea publică.

În scandalul apei pentru bucureşteni a intervenit şi primarul Capitalei. Gabriela Firea a anunţat că i-a scris președintelui Klaus Iohannis și a sesizat și SRI pe tema scandalului privind apa cu clor din București. De asemenea, Firea a ameninţat cu rezilierea contractului cu APA Nova dacă se dovedeşte că analizele lor au fost eronate.