Ministerul Sănătăţii, executat silit: Sechestru pe maşini şi bunuri. Procedura a fost BLOCATĂ UPDATE

Un executor judecătoresc a venit, marţi, la Ministerul Sănătăţii, pentru a institui sechestru pe maşinile instituţiei şi alte bunuri imobile. Ministerul a fost executat silit pentru patru milioane de euro, sumă stabilită ca daune în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din 2010. Secretarul de stat Alin Țucmeanu a anunţat că, în urma unei discuţii dintre ministrul Sănătăţii şi executorii jduecătoreşti, procedura de executare silită a fost blocată.

06 oct. 2015, 07:12
Ministerul Sănătăţii, executat silit: Sechestru pe maşini şi bunuri. Procedura a fost BLOCATĂ UPDATE

Ministerul Sănătății a primit somație de executare silită pentru suma de peste patru milioane de euro stabilită de instanța de judecată în urma incendiului care a avut loc la Maternitatea Giulești în urmă cu cinci ani. Potrivit executorului judecătoresc prezent marți, la ora 10,00, la sediul Ministerului Sănătății, ar urma să fie pus sechestru pe bunurile mobile aflate în proprietatea instituției publice.

UPDATE 14.00 Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, marți, la Cernavodă, că instituția pe care o conduce va plăti ”exact cât a zis instanța” în cazul daunelor stabilite pentru părinții victimelor de la Maternitatea Giulești.

Ministerul va plăti exact cât va decide instanța. Noi nu avem altă variantă decât să punem în aplicare o hotărâre a instanței. Și asta o vom și face, exact atât cât a zis instanța (…) Banii vor fi asigurați din bugetul Ministerului Sănătății”, a declarat Bănicioiu, după inaugurarea Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Orășenesc Cernavodă.

Întrebat dacă suma ce va fi plătită se ridică la 4 milioane de euro, Bănicioiu a răspuns: ”Cât a zis instanța, atât plătim”.

UPDATE 13.30 Ministerul Sănătății va solicita Ministerului Finanțelor, la rectificarea bugetară, suma de patru milioane de euro pentru a plăti daunele materiale decise de instanța de judecată în cazul victimelor de la Maternitatea Giulești, a anunţat secretarul de stat Alin Țucmeanu.

„MS a fost obligat prin această decizie a instanței să plătească în solidar cu celelalte instituții plata unor sume. După discuția de astăzi cu domnul ministru Bănicioiu am convenit cu executorii judecătorești ca MS să solicite Ministerului de Finanțe suma pe care acești oamenii o doresc și în acest fel să dezamorsăm situația. Suma e în jur de patru milioane de euro. MS solicită absolut toată suma pentru toți cei care au avut probleme acolo„, a afirmat secretarul de stat.

El a precizat că procedura de executare silită a fost blocată și că MS poate să utilizeze mașinile și mijloacele fixe fără niciun fel de probleme.

„Procedura a fost blocată, există un sechestru asigurator pe mijloacele fixe ale MS și în acest moment putem să utilizăm mașinile și mijloacele fixe fără niciun fel de problemă. Așteptăm rectificare care va veni, vom solicita MF absolut toată suma. Când MF alocă toată suma noi o să o plătim automat până la sfârșitul acestuia an, absolut toată suma„, a precizat Țucmeanu.

El a menționat că juriștii MS vor lucra pentru a găsi o modalitate de a recupera acea sumă. „Oficiul juridic o să lucreze la această speță, o să vedem, să ne recuperăm sumele. (…). Oficiul juridic lucrează, Primăria Generală știe acest subiect”, a spus secretarul de stat.

UPDATE. Executorii judecătoreşti au instituit sechestru pe tot parcul auto şi pe întreg patrimoniul de mijloace fixe al Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii ministerului s-au angajat să introducă întreaga sumă datorată în următoarea rectificare bugetară, care se va face la începutul lunii noiembrie. Potrivit executorului judecătoresc, plata daunelor către părinţii nou-născuţilor morţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti se va face până la sfârşitul anului 2015.

Am avut din partea Ministerului de Finanţe discuţii constructive, avem angajamentul Ministerului Sănătăţii că vor propune Ministerlui de Finanţe în proxima rectificare bugetară cuprinderea întregii sume datorate. S-a aplicat sechestru pe întreg patrimoniul, mijloace fixe ale Ministerului Sănătăţii. Nu acoperă întreaga valoarea. Nu cred că va fi nevoie de valorificarea acestor bunuri deoarece am avut discuţii constructive. S-a instituit sechestru şi asupra întregului parc de maşini al Ministerului Sănătăţii. Au voie să le folosească. Nu au voie să le înstăineze. La începutul lunii noiembrie are loc rectificarea bugetară, plata urmând să se facă pana la sfarsitul acestui an bugetar„, a declarat executorul judecătoresc Iulian Coşoreanu.

Am încredere în justiţia română. Vor plăti până la final pentru că trebuie să plătească cineva„, a declarat, marţi, una dintre victimele de la Maternitatea Giuleşti.

Ministerul Sănătăţii va fi executat silit pentru suma de peste 4 milioane de euro care trebuie plătită ca daune în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, din 2010, în care şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa.

„Este vorba despre bunurile mobile aflate în proprietatea Ministerului. Avea obligaţia încă de pe 6 iunie să ne prezinte o listă completă cu bunurile aflate în patrimoniul persoanei juridice Ministerul Sănătăţii. Nu au trimis această listă„, a afirmat la intrarea în sediul Ministerului Sănătății executorul judecătoresc.

Executorul va identifica anumite bunuri în vederea confiscării lor pentru recuperarea sumelor de bani pe care instanța le-a acordat familiilor prin decizie definitivă. Conform unor surse din Ministerul Sănătății, cel mai probabil ar putea să fie pus sechestru pe mai multe mașini, dar și pe mobilier și calculatoare aparținând instituției publice.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că nu este corect ca ei să plătească întreaga sumă, de vreme ce judecătorii au găsit şi alţi vinovaţi şi ministerul ar trebui să plătească doar a 12-a parte din această sumă.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, pe 2 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternităţii Bogdan Marinescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti.

Trei bebeluşi au murit în incendiu, iar alţi trei, în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Cinci bebeluşi, între care două perechi de gemeni, au fost salvaţi de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.