Ministerul Sănătăţii va aloca banii pentru aparatura necesară la Spitalul Floreasca

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va aloca Spitalului Floreasca, din Capitală, banii necesari pentru achiziţionarea unui computer tomograf. Contactat telefonic de jurnaliştii România TV, ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că ministerul a fost sesizat luni, în data de 14 octombrie, de conducerea spitalului în ceea ce priveşte finanţarea pentru achiziţionarea aparaturii.

16 oct. 2013, 09:43
Ministerul Sănătăţii va aloca banii pentru aparatura necesară la Spitalul Floreasca

Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a solicitat Ministerului Sănătăţii în data de 14 octombrie 2013, alocarea unor fonduri în vederea finanţării unor piese de schimb pentru mai multe aparate de înaltă performanţă, inclusiv pentru computerul tomograf. În urma analizelor şi procedurilor îndeplinite, Ministerul Sănătăţii, a alocat marţi, 16 octombrie 2013, suma de 617.000 lei pentru repararea CT-ului şi a altor aparate, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Nu e vorba cum am luat decizia după atâtea luni. Luni, pe 14 (octombrie n.r.), conducerea spitalului ne-a sesizat în scris că are nevoie de bani pentru tomograf. De luni până azi (miercuri n.r.) am reuşit să alocăm suma pe care au solicitat-o. Managementul spitalului ne-a făcut în scris (solicitarea n.r.) pe 14„, a declarat, la România TV, ministerul Sănătăţii Eugen Nicolăescu

Viaţa pacienţilor de la Floreasca, cel mai mare spital de urgenţă din ţară, era pusă în pericol pentru că unitatea nu avea tomograf. Aparatul se defectase în urmă cu câteva luni, iar până în acest moment nu fusese nici reparat, nici înlocuit. Aşa că bolnavii, unii aflaţi în stare gravă, au fost puşi pe drumuri pentru investigaţii.

Întrucât în ultimii 4 ani nu a existat un program coerent de achiziţii publice privind aparatura de înaltă performanţă, inclusiv achiziţia de computer tomograf pentru unităţile sanitare, MS intenţionează realizarea unui program naţional cu derulare pe 3 ani pentru achiziţia echipamentelor de înaltă performanţă (rezonanţă magnetică, endoscopie, radioterapie, computer tomograf).