Ministerul Sănătăţii vrea folosirea VACCINULUI de la Instit. Cantacuzino deşi conţine o substanţă PERICULOASĂ

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic. Deşi toate analizele au arătat că vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino conţine o substanţă periculoasă pentru om, Ministerul Sănătăţii vrea să folosească că vaccinul în cazul unei pandemii, potrivit România TV.

06 feb. 2014, 16:05
Ministerul Sănătăţii vrea folosirea VACCINULUI de la Instit. Cantacuzino deşi conţine o substanţă PERICULOASĂ

Peste 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino conţin o bacterie periculoasă şi pot provoca şoc anafilactic. Iniţial, laboratorul de control al Institutului nu a depistat această problemă, însă în urma analizelor făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) s-a demonstrat că vaccinul antigripal conţine endotoxine bacteriene foarte periculoase pentru om. Cu toate aceastea, Ministerul Sănătăţii a insistat ca acesta să fie distribuit în piaţă şi a decis să se facă noi teste, în urma cărora vaccinul a ieşit în parametri normali.

În paralel, ANM a trimis probe din vaccinul antigripal în Franţa, iar rezultatele au arătat că acesta conţine toxine peste normele acceptat în mod legal. Agenţia Naţională a Medicamentului nu a emis autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinului. Dozele nu au ajuns pe piaţă. Ele se află în depozitele Institutului Cantacuzino.

„Din decembrie 2013 ştiam deja că tot ceea ce se produce la Institutul Cantacuzino este o doză de rezervă. S-a importat o doză de vaccin care a asigurat necesarul de vaccinare, iar dozele de la Cantacuzino, 400.000, sunt de rezervă. Ministerul Sănătăţii are obligaţia să-şi creeze rezerve. Vaccinul de la Cantacuzino nu este periculos. Vaccinul nu va fi folosit oricum şi nu s-a pus problema că va fi folosit fără avizul ANM. Niciodată nu s-a pus problema„, a declarat la România TV Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, a precizat că ministerul nu are atribuţii în punerea pe piaţă a vreunui produs farmaceutic, vaccin sau medicament şi că ANM este instituţia care hotărăşte acest lucru.

Agenţia Naţională a Medicamentului este forul instituţional, singurul din România, care este autorizat să elibereze o autorizare de punere sau nu pe piaţă, nu Ministerul Sănătăţii. ANM ne-a informat că în situaţii excepţionale, dacă va exista o asemenea situaţie, vaccinul va putea fi utilizat în condiţiile în care apare o pandemie şi în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se va regăsi în formula virusului pandemic. Tocmai în ideea de a proteja sănătatea populaţiei, Ministerul Sănătăţii a decis să lase în custodia Institutului Cantacuzino cele 400.000 de doze, să instituie o anchetă în care să implementeze, împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, să caute cauza acestei probleme, pentru că Institutul trebuie să găsească unde a fost problema respectivă„, a declarat la România TV secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.

Campania de vaccinare sezonieră 2013 – 2014 poate fi încheiată, dată fiind circulaţia redusă a virusului, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor rămâne în stocul de rezervă, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

„La începutul acestei săptămâni, Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a transmis că poate fi încheiată campania de vaccinare pentru sezonul 2013 – 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confimate, respectiv 23 de cazuri până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013. De asemenea, imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejaţi abia peste trei săptămâni, adică la sfârşitul lunii februarie, când deja nu se mai impune vaccinarea„, a spus Eugen Nicolăescu.