Şova: Exclusivitatea la transportul interjudeţean de persoane nu mai poate continua

Exclusivitatea pe piaţa transportului interjudeţean de persoane nu mai poate continua, iar nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine oricând să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, la şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.

RomaniaTV.net
09 oct. 2018, 05:42
Şova: Exclusivitatea la transportul interjudeţean de persoane nu mai poate continua

UPDATE. „Cred că un lucru este clar: exclusivitatea nu mai poate continua. Nu înseamnă că situaţia cea mai defavorabilă companiilor al căror interes îl înţeleg, îl respect, şi mă refer aici la companiile care operează aceste servicii de transport interjudeţean prin curse regulate, este legitimă. Are legitimitatea sa până la limita în care încalcă alte reguli ale concurenţei. Se poate şi mai mult decât atât. În viziunea documentelor pe care le avem, cred că cel puţin din punct de vedere teoretic nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine, oricând, să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean”, le-a spus ministrul transportatorilor prezenţi în sală.

Potrivit lui Şova, în transportul rutier de persoane contracost există autorizate 3.618 companii. Aceste companii au licenţiate în conformitate cu prevederile legale 27.820 de autovehicule. Dintre cele peste 3.600 de companii, un număr de 325 sunt autorizate în a efectua transport rutier interjudeţean, acestea folosind un număr de 2.936 de autovehicule.

„Alte informaţii vizează vechimea parcului auto destinat transportului rutier de pasageri astăzi. După informaţiile pe care le avem de la Autoritatea Rutieră Română, în 2018 au fost licenţiate în România 637 de autovehicule de transport persoane, din care doar 12 astfel de autovehicule, din 637, sunt destinate transportului interjudeţean de persoane, iar 10 sunt licenţiate pentru transportul judeţean de persoane. Vechimea parcului de autovehicule folosite în acest domeniu, conform statisticilor pe care le avem noi este următoarea: privind transportul interjudeţean – vechimea medie a parcului de autobuze sub 22 de locuri este anul 2010. Vechimea medie a parcului de autobuze peste 22 de locuri este 2007. Media făcută ne conduce la informaţia că vechimea medie a parcului auto de transport interjudeţean este 2009”, a menţionat şeful de la Transporturi.

În opinia ministrului, o astfel de măsură ar aduce în legalitate o parte din activităţile pe care ce mai mulţi transportatori le reclamă ca fiind nelegale.

„Ştiţi bine că o astfel de măsură cu siguranţă ar aduce în legalitate o parte din activităţile pe care ce mai mulţi dintre dumneavoastră le reclamă ca fiind nelegale, deşi ele au o anume acoperire în reglementările din domeniu, aşa cum arată ele astăzi. Este clar că reglementările din domeniu sunt perfectibile, am început această cale de a le perfecţiona. Împreună cu dumneavoastră, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna – pentru că ştiţi bine că am spus-o şi am şi arătat acest lucru: cele mai bune propuneri pot veni din piaţă – încep aceste discuţii supunându-vă încă o dată că, în măsura în care veţi formula propuneri care să nu vizeze în mod exclusiv exclusivitatea, putem găsi căi mai bune şi reglementări mai bune chiar decât cea pe care astăzi o dezbatem”, a adăugat Şova.

Ministerul Transporturilor organizează marţi şedinţa publică de dezbatere a ordinului care modifică efectuarea transporturilor rutiere

„La iniţiativa Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, marţi, 9 octombrie 2018, ora 10:00, la sediul din Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti, în sala de conferinţe, va avea loc şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se spune într-un anunţ al MT.

Ordinea de zi a şedinţei cuprinde următoarele puncte: prezentarea proiectului de act normativ şi prezentarea şi discutarea observaţiilor şi propunerilor referitoare la proiectul de act normativ.

La şedinţa publică pentru dezbaterea proiectului de act normativ au acces instituţiile publice, organizaţiile civice, precum şi orice persoane interesate.

Documentele şedinţei de dezbatere publică pot fi consultate la anunţul aferent proiectului pe site-ul ministerului.

Câteva zeci de transportatori, membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), au protestat, în ultimul timp, în faţa Ministerului Transportului, solicitând autorităţilor eliminarea unui subpunct de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social care prevede modificări în organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.

„O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit. De asemenea, cerem să se modifice Legea taximetriei, respectiv scoaterea sintagmelor ‘în mod repetat’ şi ‘în mod permanent’, precum şi activitatea de ‘rent a car’ să treacă la Ministerul Transporturilor, conform solicitărilor depuse în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de ‘rent a car’ să fie trecută în administraţia ARR (Autorităţii Rutiere Române, n.r.) pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia, eliminând astfel orice posibilitate de activitate neautorizată”, precizează COTAR.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, pe 26 septembrie, că ministerul pe care îl conduce nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate.

Întrebat cum intenţionează să procedeze pentru a soluţiona protestul transportatorilor, ministrul a răspuns: „Suntem în dialog de mai mult de 45 de zile de când parcurgem dialogul instituţionalizat, suntem în dialog, iar despre faptul că la 1 iulie 2019 intră în vigoare acest regulament se ştie de mai bine de 4 ani”.

Reglementarea pieţei transporturilor regulate de pasageri pe curse interjudeţene se face prin ordin de ministru.