Ministerul Turismului desfiinţează birourile externe, care creează o gaură de 500 de mii de euro

Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 24/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului, care prevede, pe lângă modificări de organigramă, desființarea reprezentanțelor externe ale acestei instituții, scrie Capital.ro.

03 mai 2017, 12:45
Ministerul Turismului desfiinţează birourile externe, care creează o gaură de 500 de mii de euro

„Măsura este luată în contextul în care Ministerul Turismului îşi asumă responsabilitatea eficientizării activităţii la nivelul întregii instituţii, şi îşi propune ca promovarea României ca destinaţie turistică în lume să fie făcută după reguli clare, coerente, conform normelor legale privind reprezentarea ţării în plan extern”, reiese dintr-un comunicat de presă.

Citeşte şi Ministrul Turismului: Suntem în pre-infrigement pe partea de garantare a serviciilor turistice. Vom avea o nouă lege până în toamnă

Totodată, conform sursei citate, necesitatea desfiinţării birourilor externe ale Ministerului Turismului şi regândirii modului de reprezentare turistică pe plan international a României este dată atât de analizele interne făcute de la preluarea mandatului de către Ministrul Mircea-Titus Dobre (foto), cât şi de datele relevate de raportul Curţii de Conturi privind activitatea fostului ANT în 2015. „Instituţia de control a constatat o serie de nereguli grave în privinţa modului de funcţionare a birourilor de promovare externă şi a cheltuirii banilor publici, care confirmă rezultatul analizei interne făcută de conducerea Ministerului Turismului”, se mai arată în comunicat.

Astfel, s-a constatat că birourile de promovare externă ale Ministerului Turismului „au funcţionat pe bugete create artificial, după bunul plac al reprezentanţilor din cadrul acestor birouri de promovare, fără a exista un control minimal asupra justeţei sumelor avansate drept cheltuieli”. Aşadar, contrar tuturor normelor în vigoare aplicabile misiunilor externe, la nivelul reprezentanţelor externe ale Ministerului Turismului nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o condiţie referitoare la suprafaţa admisă, care, conform raportului Curţii de Conturi, nici aceasta nu a fost respectată de unii angajaţi ai acestor birouri.

Citeşte şi Ministrul Turismului avertizează: Celor care vând online unităţi de cazare ce nu sunt clasificate le vom suspenda site-urile

„S-au constatat, de asemenea, discrepanţe majore la chiriile pentru birouri şi locuinţele angajaţilor între reprezentanţe din ţări comparabile ca nivel de trai, acestea variind între 1347 Euro şi 5357 Euro/ lună. Astfel, s-a ajuns la situaţia ca peste 70% din totalul bugetului alocat birourilor externe să reprezinte cheltuieli cu chiriile. Unele reprezentanţe nu au prezentat, la solicitarea conducerii instituţiei, contractele de închiriere a spaţiilor sau anexele la acestea pentru prelungirea duratei lor”, potrivit comunicatului.