Ministru spaniol de Externe: Multe dintre filmările apărute în online cu violenţa poliţiei din ziua referendumului sunt „fake news”

Ministrul spaniol de Externe a declarat, duminică, că scenele de violenţă din ziua referendumului de independenţă din Catalonia, în care poliţia era agresivă, sunt ”fake news”/ ”ştiri false”, scrie The Telegraph.

23 oct. 2017, 08:49
Ministru spaniol de Externe: Multe dintre filmările apărute în online cu violenţa poliţiei din ziua referendumului sunt „fake news”

Videoclipurile şi imaginile care prezentau violenţa de nedescris a poliţiei spaniole au făcut vâlvă pe paginile de socializare, instituţia de ordine din Spania fiind blamată de oameni din toată lumea, la nivel internaţional, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, în cadrul emisiunii de pe BBC One cu Andrew Marr, ministrul Alfonso Dastis a respins imaginile apărute în social media, catalogându-le drept „fake news”.

„Multe dintre aceste imagini s-au dovedit a fi imagini false”, a spus el.

Referendum Catalonia: Peste 840 de răniţi în CONFRUNTĂRI între votanţi şi poliţişti. Liderul Carles Puigdemont cere independenţa

„Dacă a fost folosită forţa, ea a fost una limitată, determinată de faptul că instituţiile de ordine au fost împiedicate să execute ordinele autorităţilor”, a completat acesta.

Presat de Andrew Marr, ministrul spaniol de Externe a adăugat: „Nu spun că toate sunt imagini false, dar unele dintre ele sunt. În plus, au existat multe fapte alternative şi ştiri false la acea perioadă”.

Ministrul Dastis a respins criticile din partea autorităţilor din Catalonia privind informaţia potrivit căreia Guvernul de la Madrid încearcă să recâştige controlul asupra regiunii printr-o „lovitură de stat”: „Dacă cineva a încercat o lovitură de stat, este vorba despre guvernul regional catalan”.

Un raport privind referendumul din Catalonia redactat de către observatorii electorali independenţi de la Centrul pentru Studii Strategice de la Haga a condamnat violenţa poliţiei din ziua referendumului, fiind vinovată de leziuni asupra „sutelor de alegători”.

„Folosirea forţei nu are loc în democraţiile stabile”, se arată în raport.

Departamentul de sănătate din Catalonia a anunţat că 991 de persoane au necesitat tratament pe 1 octombrie ca urmare a confruntărilor dintre poliţie şi cetăţeni în secţiile de votare.

Potrivit datelor, 818 pacienţii au raportat contuzii şi contuzii multiple. Cincizeci de persoane au suferit răni şi tăieturi, iar alte 30 au prezentat traumatisme craniere sau comoţii.

Majoritatea celor afectaţi au fost trataţi în unităţi mobile de ambulanţă sau în centre de sănătate, în timp ce 38 de persoane au necesitat tratament în spitale.