Ministrul Achim Irimescu despre Legea care REGLEMENTEAZĂ numărul CÂINILOR la o STÂNĂ: Sper să o putem MODIFICA

Ministrul Achim Irimescu a arătat marţi că este la curent cu supărarea crescătorilor de ovine și că se fac eforturi pentru a corecta actul normativ care le limitează numărul de câini de pază și perioadele în care pot scoate oile la pășunat pe propriile terenuri agricole. Între timp, oierii din România se pregătesc să iasă în stradă pe 15 decembrie, când au programat un miting la București, în fața Parlamentului României, principalele lor nemulțumiri fiind legate de noile prevederi ale Legii vânătorii.

08 dec. 2015, 06:47
Ministrul Achim Irimescu despre Legea care REGLEMENTEAZĂ numărul CÂINILOR la o STÂNĂ: Sper să o putem MODIFICA

„Referitor la legea vânătorii, din păcate situația este exact așa cum a fost prezentată de crescătorii de ovine. Sper să putem modifica legea respectivă. Eram la Bruxelles atunci când am fost solicitat în legătură cu anumite prevederi care practic afectează activitatea de creștere a ovinelor în România. Îmi amintesc că, cu niște ani în urmă am fost extrem de lăudați de europeni legat de faptul că ciobanul român a reușit să supraviețuiască alături de cea mai mare populație de urși din Europa, de populația de lupi. Sigur că avem nevoie de prevederi care să sprjine oieritul în România. Sper să redeschidem discuția cu legea respectivă și să facem așa fel încât să nu ducem la dispariția acestei ocupații. E greu de înțeles de ce a fost făcută o astfel de lege, ciobanul folosește câinii pentru protecția oilor împotriva animalelor sălbatice”, a declarat, luni, ministrul agriculturii Achim Irimescu, la finele unui eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Legea care prevede câţi câini au voie să aibă ciobanii la stână a fost promulgată în iunie de către preşedintele Klaus Iohannis, după ce a solicitat reexaminarea actului normativ. Astfel, la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Cine încalcă legea, riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

Ba mai mult, câinii peste numărul celor menţionaţi în funcţie de zonă pot fi împuşcaţi.

Acestea sunt prevederi cu care a fost amendată Legea Vânătorii şi care au stârnit, în acest an, proteste ale proprietarilor de oi. Aceştia le atrăgeau atenţia aleşilor că niciun proprietar de animale nu menţine la stână câini doar din pasiune sau din alte considerente. 

Crescătorii sunt revoltaţi şi spun că nu pot păzi 600 de oi cu doar trei câini, aşa cum cred parlamentarii.

Citeşte şi: LEGI BIZARE în Parlament: „Cel mult TREI CÂINI la o stână”. Cu ce idei trăsnite au mai venit aleşii

Completarea Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic a fost făcută după ce vânătorii au reclamat că animalele folosite pentru paza turmelor omoară iepuri şi căprioare. Soluţia găsită a fost limitarea, prin lege, a numărului de câini pe care ciobanii au voie să-i crească. Cei de la şes au dreptul la un singur animal.

Ciobanii se întreabă şi cum să scape de câinii care nu sunt prevăzuţi în lege. Şi ministrul agriculturii este suprins de aceste prevederi şi vrea rediscutarea legii.

„Am fost şi eu şocat de anumite prevederi care practic afectează activitatea, creşterea ovinelor în România. Sper să reluăm discuţia pe legea respectivă”, a mai spus Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

CITEŞTE AICI LEGEA

Senatorul UNPR, Liviu Bumbu, a declarat atunci şi el că legea a fost gândită împotriva naturii. ” O stână trebuie să aibă atâția câini cât are nevoie. Pentru că nu poți împovăra un câine cu o sarcină în plus. Nu poți pune un câine care protejează stâna de animalele sălbatice să întoarcă și oile la stână”, a explicat Bumbu.  Senatorul a făcut o propunere legislativă prin care să nu se mai limiteze numărul de câini care pot fi la o stână. Propunerea nu a trecut însă de Senat.

Aceeaşi speranţă o au şi ciobanii, care spun că în vreme ce parlamentarii apără interesele vânătorilor, ei riscă să rămână fără oile pe care le vor mânca lupii sau urşii.