Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Judeţul Brăila va avea apă gratuit pentru irigaţii

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat vineri, la Brăila, că fermierii din județ vor avea, începând din acest an, apă gratuit pentru irigații.

RomaniaTV.net
21 apr. 2017, 11:02
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Judeţul Brăila va avea apă gratuit pentru irigaţii

„Veți avea apă gratuit pentru că aici suntem într-un județ agricol irigat și irigabil. Apă gratuită la stația de punere sub presiune. Era un deziderat al fermierilor de mult timp, care se realizează în acest an. În România la această dată, și pe partea de sud, cantitatea de apă a ajuns la capacitate în câmp. Avem apă, avem și fenomene extreme, le gestionăm și pe acelea, să ajungem la ele pentru că încă nu știm efectul lor. Din canalele de irigații au dreptul să ia oricare alții, care își instalează temporar o sursă de apă pentru a iriga, deci libertate la apă gratuit”, a precizat Daea.

Ministrul a mai spus că vor începe lucrările de amenajare la sistemul de irigații Ialomița — Călmățui.

„Încep lucrările de reabilitare, 15 august, termenul maxim pentru a începe amenajarea terasei Călmățui, Ialomița—Călmățui, la SRTA Spiru Haret. În 30 octombrie, termen maxim pentru stația de bază Gheorghiu, cea mai mare din țară”, a declarat Daea.

Ministrul a atenționat că județul Brăila este în urmă în ceea ce privește amenajările pastorale și a solicitat mai multă implicare din partea primarilor și specialiștilor Direcției Agricole, arată Agerpres.

„Stăm prost la amenajamentele pastorale. Brăila are 43 de unități administrativ-teritoriale, sunt doar 24 cu amenajări pastorale. Fraților, păi să luăm banii trebuie asta să facem. V-am dat instrumentul legal pentru un sprijin, hotărârea de guvern care va susține costurile făcute pentru amenajări. Treaba este după lege a primarilor și vă rog să ne cuplăm pentru acest interes cu direcțiile agricole care au structurile de specialitate puse în dispozitiv cu obligația de a face aceste amenajamentele pastorale”, a precizat Daea.

El a menționat că județul Brăila a primit subvenții de 71,9 milioane euro „aproape cât Belgia ca tranșe de plată de la Uniunea Europeană, pe luna aprilie”, precizând că mai sunt 59 de fermieri care nu au primit subvenții deloc și 924 care mai au „câteva probleme”.

Ministrul Petre Daea s-a aflat vineri la Brăila, unde a participat, alături de premierul Sorin Grindeanu, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și ministrul Economiei, Mihai Tudose, la o întâlnire de lucru cu autoritățile locale — primari și viceprimari, consilieri municipali și județeni, șefii serviciilor publice, reprezentanți ai oamenilor de afaceri și ai agricultorilor.