Ministrul Apărării american: Statele Unite nu sunt în Irak pentru a pune mâna pe petrol

SUA nu vor jefui rezervele de petrol ale Irakului, a asigurat luni ministrul Apărării american Jim Mattis, care a sosit luni într-o vizită neanunțată la Bagdad, într-un efort de a risipi temerile după declarații controversate pe această temă ale președintelui Donald Trump.

20 feb. 2017, 09:30
Ministrul Apărării american: Statele Unite nu sunt în Irak pentru a pune mâna pe petrol

Donald Trump a afirmat de mai multe ori că SUA ar fi trebuit să fure petrolul irakian înainte de a-și retrage trupele din această țară în 2011 pentru a finanța efortul de război și pentru a priva gruparea jihadistă Statul Islamic de o sursă de finanțare.

Dar Jim Mattis, fost general în rezervă care a luptat în Irak și în Afganistan, a încercat să-i liniștească pe irakieni. „Cred că noi toți cei din această încăpere, noi toți din America am plătit în general pentru gaze și petrol și sunt sigur că vom continua să o facem și în viitor (…) Nu suntem în Irak pentru a pune mâna pe petrol”, a declarat el la sosirea sa la Bagdad.

Citeşte şi Efectele alegerilor din SUA: Cartelul ţărilor producătoare de petrol tremură de frică. Care este semnalul noului preşedinte al Americii

Mattis urmează să se întâlnească cu responsabili irakieni în prima sa vizită în această țară în calitate de ministru al apărării.