Ministrul Apărării cere intervenţia serviciilor secrete. Scurgerile de informaţii nu mai contenesc

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a cerut vineri intervenţia serviciilor secrete pentru a opri scurgerile de informaţii guvernamentale după difuzarea unor date confidenţiale privind riscurile izbucnirii de violenţe în Cisiordania ocupată.

21 sept. 2018, 12:27
Ministrul Apărării cere intervenţia serviciilor secrete. Scurgerile de informaţii nu mai contenesc

Lieberman i-a cerut pe Twitter premierului Benjamin Netanyahu să activeze Shin Beth (serviciul israelian de securitate internă) pentru a opri scurgerile de informaţii provenind de la cabinetul de securitate, forum însărcinat cu problemele cele mai sensibile din jurul şefului guvernului.

Aceste scurgeri de informaţii provenite de la cabinetul de securitate, ale cărui schimburi de informaţii ar trebui să rămână secrete, reprezintă o sursă permanentă de tensiuni şi speculaţii cu privire la instigatorii lor. Lieberman a afirmat însă că o „linie roşie” a fost încălcată atunci când televiziunea israeliană a dezvăluit joi seara declaraţii care ar fi aparţinut şefului Statului Major, Gadi Eisenkot.

Generalul Eisenkot a avertizat cabinetul de securitate israelian că teritoriile palestiniene, inclusiv Cisiordania ocupată de armata israeliană, ar putea fi cuprinse în curând de noi tensiuni, potrivit ştirilor difuzate joi seara pe canale de televiziune israeliene.

Gadi Eisenkot a explicat că pericolul provine de la un cumul de factori, precum măsurile recente luate de Statele Unite, persistenţa disputelor interpalestiniene şi absenţa unei perspective în vederea soluţionării conflictului cu Israelul, potrivit sursei citate.

Tensiunile ar putea fi intensificate de discursul pe care preşedintele palestinian Mahmud Abbas urmează să îl rostească la Adunarea Generală a ONU pe 27 septembrie, a avertizat generalul.

Administraţia Trump a luat o serie de măsuri extrem de nefavorabile pentru palestinieni în 2018, suspendând un ajutor de 500 de milioane de dolari şi stopând finanţarea Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). Prin aceste măsuri, preşedintele Trump doreşte să forţeze oficialii palestinieni să reia discuţiile cu administraţia SUA. Abbas a îngheţat toate contactele cu oficialii americani după recunoaşterea de către Statele Unite, în decembrie 2017, a Ierusalimului drept capitală a Israelului.
Transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai a coincis cu o baie de sânge în Fâşia Gaza.

Cel puţin 184 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene din 30 martie. Un soldat israelian a fost împuşcat mortal de un lunetist palestinian.

Totodată, generalul Eisenkot a propus cabinetului de securitate să crească ajutorul economic acordat palestinienilor din Cisiordania şi să găsească soluţii pentru a pune capăt crizei umanitare din Gaza pentru evitarea unei confruntări violente cu palestinienii, potrivit televiziunii.