Ministrul Culturii din Slovacia a demisionat după ce un jurnalist de investigaţii a fost asasinat

Ministrul slovac al culturii, Marek Madaric, a demisionat miercuri, ca reacţie la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, informează Reuters. Madaric, membru al conducerii partidului Smer al premierului Robert Fico, a declarat într-o conferinţă de presă televizată: "Pur şi simplu, nu pot accepta ca ministru al culturii uciderea unui jurnalist în timpul mandatului meu".

RomaniaTV.net
28 feb. 2018, 20:40
Ministrul Culturii din Slovacia a demisionat după ce un jurnalist de investigaţii a fost asasinat

Alţi doi oficiali slovaci, menţionaţi în ultima anchetă a lui Kuciak, au anunţat că se retrag din funcţii pe durata anchetei asasinatului. Viliam Jasan, secretar al consiliului de securitate naţională, şi Maria Troskova, asistentă a prim-ministrului, au negat orice legătură cu uciderea lui Kuciak. Jurnalistul în vârstă de 27 de ani împuşcat în locuinţa sa, la sfârşitul săptămânii trecute, afirmase că cei doi au avut legături cu un om de afaceri italian, înainte de a obţine funcţii guvernamentale, dar nu sugerase nicio activitate ilegală din partea lor. Ministrul justiţiei, Lucia Zitnanska, şi unii lideri ai opoziţiei au cerut însă să fie demişi.

Jan Kuciak, specializat în cazurile de corupţie, informa despre suspiciunile de infracţiuni comise de oameni de afaceri, inclusiv unii cu legături printre politicienii din Slovacia. Alături de el a fost ucisă şi prietena lui, iar poliţia a declarat că asasinatul are probabil legătură cu anchetele sale jurnalistice, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Premierul slovac oferă un milion de euro recompensă pentru informaţii privind uciderea jurnalistului de investigaţii

Opoziţia a organizat miercuri la Bratislava o manifestaţie de protest faţă de uciderea lui Kuciak şi a anunţat vineri manifestaţii similare în mai multe oraşe din Slovacia.

Reuters reaminteşte că printre politicienii slovaci de vârf care s-au confruntat cu presa se numără chiar premierul Fico, aflat la putere timp de 10 ani din ultimii 12. În 2016, întrebat despre încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice în timpul preşedinţiei slovace a Uniunii Europene, el a numit ziariştii „prostituate murdare, anti-slovace”. Prim-ministrul a promis că va combate corupţia şi clientelismul, dar a fost criticat pentru închirierea unui apartament de la un dezvoltator imobiliar anchetat pentru fraude fiscale. Mii de manifestanţi au cerut anul trecut, la Bratislava, demisia ministrului de interne Robert Kalinak, pentru legături cu acelaşi om de afaceri. Ambii oficiali au susţinut că nu au comis nicio ilegalitate.