Ministrul Culturii: Opera „Cuminţenia pământului” ar putea fi vândută pe piaţa liberă

Opera brâncușiană "Cumințenia Pământului" este "într-un proces complex de negociere", iar aspectul cel mai important privind această tranzacție ar fi expunerea lucrării pentru public indiferent dacă statul sau o persoană privată va fi proprietar, a declarat marți ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

09 feb. 2016, 12:10
Ministrul Culturii: Opera „Cuminţenia pământului” ar putea fi vândută pe piaţa liberă

El a spus că procesul ce implică dreptul de preempțiune a statului în achiziționarea operei trebuie început în fiecare an.

„‘Cumințenia Pământului’ este într-un proces complex de negociere între diferitele organisme ale statului și proprietari și, pentru că a început anul 2016, această procedură s-a reluat. Conform legii, în fiecare an se reia. Asta înseamnă că proprietarii trebuie să depună o cerere pentru exercitarea dreptului de preempțiune la Ministerul Culturii și, după aceea, ministerul în colaborare cu ceilalți factori de decizie din Guvern pot să spună dacă susțin sau nu această achiziție”, a declarat Vlad Alexandrescu, prezent marți la Comisia de cultură a Camerei Deputaților.

El a adăugat că, dacă statul nu își va exercita acest drept, opera „se va putea vinde pe piața liberă”.

„Trebuie știut faptul că (opera — n.r.) nu poate să părăsească țara definitiv pentru că se află în categoria ‘Tezaur’ deci este restricționată de la export”, a explicat Vlad Alexandrescu.

„Părerea mea este că, indiferent dacă ea va fi vândută către stat sau către un colecționar privat, ar fi grozav dacă ar putea să rămână în circuitul public indiferent dacă se află în proprietate de stat sau în privat”, a punctat ministrul.

În 2014, proprietarii operei „Cumințenia Pământului” au anunțat intenția de a vinde lucrarea semnată de Constantin Brâncuși, statul fiind invitat să își exercite dreptul de preempțiune în maximum 30 de zile. Până în prezent, opera nu a fost subiectul unei licitații publice.