Ministrul de Externe britanic Boris Johnson îi cere UE să rezolve problema frontierei irlandeze

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a cerut vineri Bruxellesului să treacă la etapa a doua a negocierilor privind Brexitul pentru a rezolva problema frontierei irlandeze.

17 nov. 2017, 11:08
Ministrul de Externe britanic Boris Johnson îi cere UE să rezolve problema frontierei irlandeze

„Problemele privind frontiera Irlandei de Nord și funcționarea sa sunt legate strâns de chestiunile uniunii vamale, ale pieței unice” și, prin urmare, fac parte din a doua fază a discuțiilor privind Brexitul, a declarat Boris Johnson, într-o conferință de presă la Dublin.

„Cred că este logic să trecem la etapa a doua” a acestor discuții, care se referă la viitoarele relații dintre Londra și UE, a adăugat șeful diplomației britanice.

Consecințele Brexitului pentru Irlanda constituie una dintre problemele considerate prioritare de Bruxelles în vederea încheierii primei faze a negocierilor, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Negociatorul PE pentru Brexit: Există şanse mari pentru un acord. Ce se va întâmpla cu cetăţenii din cele 17 ţări, inclusiv România

Boris Johnson a subliniat vineri că Londra nu are niciun interes de a se reveni la așa-numita „frontieră dură”, care ar presupune reluarea controalelor vamale, între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El a adăugat că înțelege faptul că Irlanda dorește o perioadă de tranziție de patru până la cinci ani pentru ca afacerile britanice din această țară să aibă timp să se adapteze, însă în opinia sa tranziția este posibilă într-un interval de timp mult mai scurt.