Ministrul de Finanţe şi ASF neagă zvonurile privind naţionalizarea Pilonului II de pensii. Reacţia Fondului de pensii NN

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a negat miercuri informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. El a precizat că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”. Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins această ipoteză, lansată marţi de compania de pensii private NN.

RomaniaTV.net
12 apr. 2017, 12:55
Ministrul de Finanţe şi ASF neagă zvonurile privind naţionalizarea Pilonului II de pensii. Reacţia Fondului de pensii NN

UPDATE Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat, miercuri, după ce administratorul de pensii private NN Pensii a transmis o poziţie oficială în care precizează că scrisoarea distribuită este un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, că speră ca de acum compania ”să nu mai facă dezinformări”, precizând că oricare dintre clienţii ei poate ”să-i tragă la răspundere chiar şi penal”.

”Sper să informeze clienţii corect, să nu mai facă dezinformări. Îmi exprim speranţa că informările acestui administrator de fond să fie corecte. Sigur că intră în obligaţia lor să informeze clienţii, dar să nu-i dezinformeze pentru că dacă este cineva îndreptăţit să-i tragă la răspundere chiar şi penal, oricare dintre clienţii respectivei companii poate să o facă pentru că prin aceste declaraţii s-au afectat negativ randamentele în valorificarea resurselor constituite pe baza contribuţiilor clienţilor”, a afirmat Viorel Ştefan, citat de News.ro.

Întrebat dacă intenţionează să facă plângere împotriva companiei NN pe care a acuzat-o de răspândirea unor informaţii care nu se susţin, ministrul a spus că nu este ”mandatul” său să facă acest lucru.

”Nu am temei, nu e misiunea mea. Nu este mandatul meu să supraveghez prudenţial pieţele financiare. Nici măcar mandatul Guvernului nu e (…)  Autoritatea de Supraveghere Financiară are mandatul legal de a acţiona. Îmi este greu să înţeleg fenomenul. Imaginaţi-vă că seamănă mult cu un autodenunţ. Ce ar fi dacă o bancă ar face o astfel de afirmaţie în legătură cu depozitele pe care le deţine. Ar fi o autosabotare. Eu cred că ei ar trebui să-şi facă autodenunţul în cazul acesta pentru că şi-au subminat propriile interese prin astfel de declaraţii”, a spus Ştefan.


UPDATE Fondul de pensii private NN îşi justifică mesajul de marţi printr-un comunicat de presă în care arată că poziţia companiei nu a fost motivată politic, ci doar de dorinţa de răspunde solicitărilor venite de la clienţii săi. NN a precizat că poziţia Ministerului de Finanţe şi a ASF, care au negat acest zvon, este lămuritoare.

UPDATE Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a spus că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, în ideea că astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond.

„Domunle prim-ministru (…) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, adiministratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creşterii numărului de contributori prin creare de noi locuri de muncă, fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 – 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: Adrian Dobre: PSD nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România

Viorel Ştefan a precizat că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond”.

Citeşte şi: ASF, despre posibila naţionalizare a pensiilor private: Poziţia NN Pensii este excesivă şi neavenită

”De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.

Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a criticat, miercuri, decizia administratorului de pensii private NN Pensii de a se adresa clienţilor printr-un e-mail prin care îi avertiza despre eventualitatea unei naţionalizări a pensiilor private, acuzând că este o poziţie „excesivă şi neavenită”. ASF susţine că „nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect”.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect. De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită”, a reacţionat ASF, într-un comunicat.

Autoritatea îşi argumentează reacţia prin faptul că „nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice”.

„Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii”, consideră ASF.

 

Viorel Ştefan trebuie să iasă public şi să infirme zvonurile privind naţionalizarea pilonului II de pensii, a arătat Eugen Teodorovici, adăugând că se ia în calcul inclusiv invitarea ministrului de Finanţe la Comisia de Buget din Senat, pentru clarificări.

„Dacă astăzi sau poate mâine, cel târziu, domnul ministru de finanţe Viorel Ştefan nu face o clarificare în acest sens, cred că săptămâna viitoare se impune ca noi de la Comisia de Buget-Finanţe să facem o invitaţie domnului ministru la comisie pentru că este, totuşi, chiar periculos să laşi astfel de zvonuri în piaţă fără să ieşi să le infirmi”, a răspuns Teodorovici.

El a arătat că, din punctul său de vedere, nu este posibilă o naţionalizare a pilonului II de pensii.

„Sau, dacă dânsul are astfel de viziuni, trebuie să spună foarte clar. Trebuie să ştim cu toţii care este viziunea ministrului de Finanţe. Din punctul meu de vedere aşa ceva nu este posibil. Este doar o informaţie falsă şi mă aşteptam ca cei care au lansat o astfel de informaţie să ceară ministrului de Finanţe un punct de vedere şi care este strategia ministerului de Finanţe pe această zonă”, a adăugat Teodorovici.

Citeşte şi Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu dă asigurări că pensiile private nu se naţionalizează

Eugen Teodorovii a apreciat că ministerul greşeşte pentru că nu comunică foarte clar pe această temă: „Eu post să vă spun foarte clar că este o greşeală, dacă aşa ceva ar fi luată în calcul, şi oricum este o greşeală de comunicare. Nu se comunică foarte clar pe un astfel de subiect. Deci domnul ministru trebuie să iasă foarte clar astăzi – mâine, cât mai repede şi să infirme un astfel de zvon”.