Ministrul de Finanţe, prima reacţie despre întâlnirea Klaus Iohannis – BNR: „Medierea nu are loc între două părţi?”

Ministrul de Finanţe vrea discuţii faţă în faţă cu BNR la Cotroceni. Eugen Teodorovici spune că, dacă premierul va decide să o însoţească la discuţiile de vineri cu Preşedintele României, va merge şi vor tranşa problemele cu BNR.

RomaniaTV.net
25 apr. 2018, 09:07
Ministrul de Finanţe, prima reacţie despre întâlnirea Klaus Iohannis – BNR: „Medierea nu are loc între două părţi?”

„Nu am auzit de aceasta invitatie. Se vorbea de o mediere, nu are loc intre două parti? Că a decis domnul preşedinte să discute în primă fază cu BNR e decizia domniei sale.  Dacă se va transmite invitaţia premierului, o să vedem dânsa ce decide, componenţa echipei. E normal să merg cu ea la orice întâlnire, dacă dânsa decide. Cu mare drag, daca decide să o însoţesc”, a declarat ministrul de Finanţe. 

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că nu există un conflict între Guvern şi Banca Naţională a României şi a criticat demersul preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că doreşte să fie mediator între cele două instituţii.

„Un conflict nu există (între BNR şi Guvern – n.r.). O discuţie, în schimb, poate să existe în orice structură publică. În schimb, nu mediere în sensul pe care preşedintele a încercat să-l transmită în spaţiul public. Deci, nu o mediere, pentru că nu trebuie să fie cineva din afară să stea între Guvern şi Banca Naţională pentru a media, ce? Ne-am întâlnit, ne vom întâlni, iată că nu e nevoie să ne pună cineva la aceeaşi masă să discutăm. Dacă părţile nu-şi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a spus că are convingerea că reprezentanţiii BNR îi vor transmite şefului statului acelaşi punct de vedere.

„Banca Naţională îi va spune domnului preşedinte acelaşi lucru astăzi: că nu are un conflict cu Guvernul, că nu politica fiscală e cea care a dus la nivelul inflaţiei de astăzi şi multe altele. Am această convingere. Dacă vrea cineva să ne asumăm noi o vină, ca şi Guvern, vizavi de creşterea salarială sau a veniturilor, dacă doriţi să fie asta o vină, dar e o vină pe care ne-am asumat-o care duce la ceva bun pentru români”, a mai spus Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte miercuri, de la ora 12:00, cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR

„Întâlnire cu conducerea Băncii Naţionale a României. La întâlnire vor participa domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi domnul Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR”, conform agendei de miercuri a şefului statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că a decis să încerce o mediere între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale, pe care în zilele următoare în va chema la discuţii la Cotroceni, el afirmând că în ultima perioadă „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente”.

„Această animozitate între Guvern şi BNR estedăunătoare şi am decis să încerc o mediere şi îi voi invita în zilele următoare la Cotroceni să văd unde sunt problemele. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. (…) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun”, a declarat preşedintele Iohannis.

Ministurl Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat marţi că nu există un război între Guvernul României şi Banca Naţională a României (BNR), astfel că nu este nevoie de o mediere între cele două instituţii, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor şi BNR colaborează, fără ca asta să însemne inexistenţa unor critici.

„Nu cred că este nevoie de o mediere. Avem o relaţie instituţională cu Banca Naţională, am mai spus, în calitate de ministru al Finanţelor am avut discuţii cu domnul guvernator, nu cred că avem nevoie de o astfel de mediere. (…) Nu este niciun război. Noi colaborăm, BNR şi Ministerul Finanţelor, dar asta nu înseamnă că nu ne criticăm”, a afirmat Teodorovici.

Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat recent BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind că „îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare”.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE, până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la „companiile cu capital străin”, care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.