Ministrul italian de Interne vrea să oprească „importurile de sclavi” pentru agricultură din România şi Bulgaria

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a declarat război reţelelor mafiote care îi exploatează pe muncitorii agricoli străini obligându-i să lucreze "la negru" după ce 16 dintre aceştia au murit într-un accident rutier în timp ce erau transportaţi cu autobuzele, după serviciu.  

08 aug. 2018, 12:26

Patronul agricultorilor, cu vederi extremiste de dreapta, a denunţat concurenţa neloială a „importurilor de muncă forţată” în UE şi a dat asigurări că aceste practici vor fi combătute.

„Problema este cu mafia. În provincia Foggia este o criminalitate mafiotă pe care intenţionez să o anihilez stradă cu stradă, sat cu sat, folosindu-mă de mijloace legale”, a declarat Salvini în cadrul unei conferinţe de presă în Foggia.

Mii de muncitori agricoli africani, dar şi polonezi, bulgari sau ROMÂNI, vin să muncească în agricultură, culegând tomate pe un soare arzător.

Citeşte şi Şaisprezece muncitori agricoli străini, morţi în Italia

Cu toate că majoritatea ajunge în Italia, la muncă, în condiţii legale există şi excepţii care se referă la faptul că există şi muncitori fără acte în regulă. Cel mai adesea, aceste practici nesigure duc la exploatare în condiţii inumane.

Sâmbătă şi Luni, de pildă, s-au produs două coliziuni între camioane cu tomate şi furgonete care transportau muncitori agricoli. Tragedia s-a soldat cu 16 morţi şi patru răniţi grav.

În lunile recente, poliţia rutieră a confiscat 300 de vehicule în regiune, cele mai multe dintre acestea fiind înmatriculate în Bulgaria şi fără să aibă asigurare obligatorie.

Salvini şi-a anunţat intenţia de a limita „importurile de sclavi” din România şi Bulgaria şi a făcut apel la politicienii din cele două ţări să controleze mai strict mijloacele de transport şi persoanele care părăsesc ţara. 

„Recent, au fost sechestrate 300 de vehicule de către poliţia vamală, majoritatea dintre ele fiind înregistrate în Bulgaria, fără asigurare”, a declarat el, adăugând că există doar 116 ofiţeri pentru a controla drumurile din Foggia.