Ministrul Educaţiei a cerut să nu mai fie plătit de Academia de Ştiinţe ale Securităţii a lui Gabriel Oprea

Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, a cerut să nu mai fie plătit de de Academia de Științe ale Securității Naţionale, fondată de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Totuşi, Adrian Curaj a precizat că se retrage din cadrul Academiei.

04 feb. 2016, 13:23
Ministrul Educaţiei a cerut să nu mai fie plătit de Academia de Ştiinţe ale Securităţii a lui Gabriel Oprea

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat, joi, că a cerut să nu mai fie plătit de Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), precizând însă că nu s-a retras din cadrul academiei.

„Este important că, după acest moment, după ce am fost numit ministru, corespunzător perioadei în care am fost ministru, am donat (banii primiți de la Academie – n.r.). Și am solicitat și întreruperea efectivă, ca să nu apară discuții. (…) Am solicitat să nu mai fiu plătit”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

El a declarat, de asemenea, că a cerut organelor abilitate, înainte de numirea sa în funcția de ministru, să precizeze dacă se află sau nu în conflict de interese.

„Am primit lucrul acesta (poziția de membru al Academiei – n.r.) cât nu am fost ordonator de credite. Dar asta ar însemna că ministrul este în conflict de interese și cu universitatea în care predă, pentru că am dreptul să predau, chiar dacă m-am suspendat. Este în conflict de interese cu orice… Cred că nu se pune problema. Cred că este o exagerare. Eu am cerut organelor abilitate să îmi spună dacă sunt în conflict de interese, înainte (să fiu numit ministru – n.r.) și nu sunt în conflict de interese”, a precizat ministrul.

Adrian Curaj a spus că se simte „foarte onorat” să fie membru al acestei academii deoarece „educația, știința și inovarea sunt subiecte de siguranță și securitate națională, în spiritul în care acest subiect este discutat și la nivel european și euro-atlantic”.

Potrivit lui Curaj, ASSN este cea care trebuie să-și anunțe componența, nefiind datoria Ministerului Educației să facă acest lucru.

„Academia își va anunța (componența – n.r.). Cred că am discutat lucrurile acestea și nu trebuie să insistăm. Academia are o conducere. Conducerea, sigur, va lua deciziile potrivite și va anunța. (…) E o instituție separată, e o instituție înființată de statul român„, a completat el.

Ministrul Curaj a precizat pe 21 ianuarie că a devenit membru al ASSN în 2015, în perioada în care președinte al acestei instituții era actualul ambasador al României în SUA, George Maior. El a arătat că informația se regăsește în declarația sa de interese și a precizat că de la numirea sa ca ministru al Educației a donat banii primiți din calitatea de membru al ASSN.