Ministrul Educaţiei, anunţ despre salariile profesorilor

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat, joi, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a angajat că o să fie bani pentru respectarea angajamentelor luate faţă de cei din sistemul de învăţământ, precizând, totodată, că acestea sunt eşalonate în timp.

RomaniaTV.net
29 nov. 2018, 13:52
Ministrul Educaţiei, anunţ despre salariile profesorilor

„Vă amintesc că Iorga spunea aşa: ‘educaţia este tot ce auzi şi tot ce vezi’. Vrem să auzim lucruri care să placă urechii, să vedem lucruri care să ne facă plăcere, trebuie să investim mai mult în educaţie. Discuţiile acestea au fost fără îndoială cu ministrul finanţelor şi ministrul finanţelor s-a angajat că o să avem bani să respectăm angajamentele. Angajamentele acelea sunt şi ele eşalonate în timp, nu se dau toate resursele deodată”, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, ministrul a spus că îşi doreşte un accent mai serios pus pe conţinutul procesului de învăţământ şi pe creşterea performanţei.

„De aceea, în discuţia pe care am avut-o cu liderii de sindicat, am convenit că vom lucra împreună la lege (viitoare a educaţiei – n.r.) şi că legea aceasta trebuie să dea viziune de evoluţie sistemului de învăţământ, să stabilim pentru fiecare ciclu ce vrem de la cel care se află în banca şcolii, de unde îl luăm şi unde vrem să-l ducem. Lucrurile acestea trebuie să le facem prin dialog, inclusiv cu partenerii sociali şi, sigur, angajamentele lor sunt la fel de ferme ca ale noastre”, a afirmat ministrul.

Ecaterina Andronescu a adăugat că este preocupată să reducă birocraţia.

„Dezavuez creşterea birocraţiei şi am început prin a face puţină curăţenie, ca să zic aşa, în minister. Fiecare ordin de ministru trebuia semnat în patru – cinci exemplare. Nu am înţeles. Ne întoarcem la un exemplar, care trebuie arhivat şi care trebuie publicat aşa cum cere legea”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Întrebată prin ce se diferenţiază cel de-al patrulea său mandat de ministru de primele, Ecaterina Andronescu a răspuns că fiecare a avut obiectivele sale.

„Păi, trăim într-o altă perioadă. Fiecare perioadă a avut obiectivele ei. În primul mandat am avut de informatizat sistemul de învăţământ. Acum trebuie să-l aduc din acest punct de vedere al logisticii la nivelul secolului 21 în care ne aflăm şi anume la nivelul anilor 2019-2020. Sunt foarte multe lucruri de regândit, cum ar fi liceul tehnologic, şi să încercăm să creştem performanţa. Accentul meu este pe creşterea performanţei”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ea a mai spus că va avea discuţii cu cadrele didactice în aşa fel încât şi în lege să fie puse obiectivele pentru fiecare categorie care lucrează în învăţământ în sensul de a fi furnizată mai multă performanţă.