Ministrul Educaţiei, anunţ IMPORTANT pentru toţi elevii înaintea noului an şcolar

Manualele şcolare vor fi înlocuite progresiv în următorii patru ani, zilele acestea încheindu-se procesul de adjudecare a manualelor pentru clasele I şi a II-a, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

22 aug. 2014, 12:53
Ministrul Educaţiei, anunţ IMPORTANT pentru toţi elevii înaintea noului an şcolar

‘Pe zona de istorie avem un proiect destul de ambiţios, el nu poate fi implementat imediat, pentru că vorbim de reîmprospătarea programei şcolare începând cu clasa a IV-a şi terminând cu clasa a XII-a, iar aici lucrăm cu o echipă din care fac parte şi membri ai Academiei Române. Această istorie va fi prima care va putea să folosească şi noile tehnologii’, a declarat Remus Pricopie la cel de-al XXI-lea Congres al Asociaţiei internaţionale a foştilor deţinuţi politici şi victime ale comunismului din Europa de Est (INTERASSO).

El a precizat că, atunci este vorba despre educaţie, istorie, educaţie pentru cetăţenie democratică, se are în vedere nu numai manualul de istorie, ci întregul program, modul în care programa şcolară este structurată.

‘Noutatea care apare faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum este editarea unei istorii în zece volume, dintre care ultimul volum, interesant, cuprinde istoria până la 1989. Ştim că istoricii, de regulă, se detaşează de ultimele decenii. De data aceasta, Academia şi istoricii au avut curajul să scrie istoria până la 1989. La propunerea domnului preşedinte Emil Constantinescu încercăm să facem un lucru: dincolo de programă, un manual de istorie recentă ca manual opţional, deocamdată, în care să folosim elemente din ultimele decenii, lucrând cu proiectul de-abia început, este vorba de un proiect finanţat din fonduri structurale şi echipa de specialişti şi de istorici este în faza de constituire şi eu cred că va fi un manual pe care mulţi tineri îl vor parcurge cu interes’, a arătat Pricopie.

Congresul INTERASSO se desfăşoară vineri şi sâmbătă la sala ‘Drepturile Omului’ din Palatul Parlamentului.

La congres participă delegaţi din Germania, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, România şi figuri reprezentative ale rezistenţei anticomuniste.

Congresul de la Bucureşti celebrează 25 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist şi amintind lupta împotriva dictaturii.

România este reprezentată la acest congres de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, membră a INTERASSO. În cadrul congresului a fost prezentat şi mesajul dr. Lee Edwards, chairman al Fundaţiei Memorialul Victimelor Anticomuniste din Washington.