Ministrul Finanţelor: Toate lucrurile legate de Formularul 600 vor fi clarificate săptămâna viitoare

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că toate lucrurile care acum sunt controversate în legătură cu regimul fiscal privind declararea şi plata veniturilor, generate de Formularul 600, vor fi clarificate săptămâna viitoare, astfel încât niciun contribuabil să nu fie afectat.

14 feb. 2018, 21:45
Ministrul Finanţelor: Toate lucrurile legate de Formularul 600 vor fi clarificate săptămâna viitoare

„Într-un timp foarte scurt, săptămâna viitoare, vom prezenta un document public, astfel încât în prima parte a lunii martie să avem o decizie adoptată şi totul să fie foarte clar”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Realitatea TV.

Oficialul a precizat că lucrurile vor fi clarificate în luna martie „tocmai pentru a nu depăşi termenul de 90 de zile (de la începutul anului) în care contribuabilii cu venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asiguraţi în sistemul public de sănătate”.

Potrivit ministrului Finanţelor, vor exista „câteva principii” în baza cărora se vor clarifica, în viitorul act normativ, lucrurile care acum sunt în suspensie. Redăm, în continuare, precizările ministrului:

– „Din cele 5 formulare ANAF în care se declară veniturile va mai rămâne unul singur”
– „Se va merge pe estimare (n.n.- a veniturilor), deci fiecare va depune o singură declaraţie şi va avea o singură plată pe an. Vor exista declaraţii rectificative”
– „Cei care au depus Formularul 600 (38.000 de contibuabili) nu mai depun decât dacă suma este mai mare”
– „Nu îşi pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem în termen de 90 de zile şi nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sănătate”.

„Săptămâna aceasta definitivăm mecanismul respectiv şi apoi începe discuţia publică pe fiecare propunere în parte”, a spus Teodorovici.

„Astăzi, un salariat plăteşte contribuţie la cât câştigă, dar pe PFA – cu câştiguri uneori mult mai mari – se plăteşte la suma minimă, la 1.900 de lei. Este corect aşa? Nu e corect, şi lucrurile acestea se vor reolva”, a mai spus ministrul, precizând că obligaţia de completare a Formularului 600 le revine contribuabilior care au realizat un venit de peste 1.900 de lei lunar în 2017.

Eugen Teodorivici a mai dat asigurări că se vor rezolva, totodată, şi „sincopele” din noua Lege a salarizării. „Au fost mereu nemulţumiţi în sistem şi trebuia făcută o lege clară şi aşezată pe mai mulţi ani. Astăzi avem o lege a salarizării, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la sută. Punctual, am început să rezolvăm aceste situaţii – vorbesc de mame, bolnavi de cancer şi bolnavi – să fie reglementate ca nimeni să nu piardă faţă de ceea ce a avut anul trecut”.

„În 2015, deficitul bugetului de pensii era de 18 miliarde de lei; astăzi, cu transferul contribuţiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei”, a mai precizat ministrul Finanţelor.