Ministrul francez de interne: Romii nu pot fi integraţi şi singura soluţie este să fie trimişi acasă

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, consideră că 'este o iluzie să credem că problema romilor poate fi rezolvată numai prin integrarea lor' şi, în opinia sa, singura soluţie este ca aceştia să fie retrimişi în ţările lor, consemnează AFP preluând un interviu acordat marţi de oficialul francez postului France Inter, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 sept. 2013, 20:48
Ministrul francez de interne: Romii nu pot fi integraţi şi singura soluţie este să fie trimişi acasă

‘Soluţia integrării nu se poate aplica decât în cazul câtorva familii’, estimează ministrul, considerând că nu există ‘altă soluţie’ decât evacuarea taberelor şi conducerea romilor la graniţă.

AFP menţionează că, prin aceste declaraţii, Manuel Valls rămâne consecvent politicii pe care o susţine de mult timp în problema romilor, în faţa căreia primarii francezi par să fie tot mai deznădăjduiţi pe măsură ce dezbaterile despre această minoritate se inflamează, în contextul apropierii alegerilor locale, programate pentru primăvara anului viitor.

Întrebat dacă numai o minoritate de romi este dispusă să se integreze în Franţa, ministrul Valls a răspuns: ‘Da, trebuie să le spunem francezilor adevărul: aceste populaţii au moduri de viaţă extrem de diferite de ale noastre şi care intră evident în conflict’ cu cele ale populaţiilor locale.

Aceste declaraţii au determinat asociaţiile locale pentru apărarea drepturilor străinilor să reacţioneze, una dintre ele, SOS Racisme, acuzându-l pe Valls că a ‘trecut linia roşie a acceptabilului’. Critici s-au făcut auzite şi în rândurile Partidului Socialist, din care şi el face parte, deputata Pouria Amirshahi acuzându-l că a făcut o ‘obsesie’ din problema romilor.

Însă ministrul Valls este sprijinit indirect de un politician important al majorităţii, primarul Parisului, Bertrand Delanoe, cel care a cerut de la începutul acestui an evacuarea a 18 tabere de romi instalate în capitala Franţei. Politica de evacuare forţată a acestor tabere a fost iniţiată de fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy şi este continuată de actualul guvern socialist, mai notează France Presse.