Ministrul german de Finanţe: Ar fi „iresponsabil” să nu ajutăm Grecia

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că ar fi "iresponsabil" ca deputații germani să respingă planul de ajutor pentru Grecia. Oficialul susţine în faţa Bundestag-ului al treilea program menit să scoată Atena din criză.

19 aug. 2015, 10:15
Ministrul german de Finanţe: Ar fi „iresponsabil” să nu ajutăm Grecia

„Având în vedere faptul că parlamentul elen a adoptat deja o mare parte din măsuri (reforme), ar fi iresponsabil să nu folosească această șansa pentru un nou început în Grecia”, a subliniat Ministrul german de Finanțe, considerat liderul unei linii extreme de dure față de Atena, potrivit Agerpres.

Deputații germani ar urma în mare majoritate să urmeze sfatul Guvernului, așa cum au făcut la fiecare vot privind Grecia, și aceasta în pofida unei creșteri a vocilor împotriva partidului conservator CDU, al cancelarului german Angela Merkel.

Subliniind că acest nou program, ce poate aduce aproximativ 86 de miliarde de euro Greciei în mai multe tranșe, a fost sub rezerva condițiilor pe care Grecia trebuie să le îndeplinească și care vor fi verificate în mod constant, Wolfgang Schaeuble a explicat că scopul a numeroase reforme cerute a fost ‘refacerea economiei Greciei ca ea să poată sta pe propriile sale picioare cât mai curând posibil”.

Ministrul german a reafirmat că este încrezător în faptul că Fondul Monetar Internațional (FMI) se va asocia în cele din urmă acestui plan în luna octombrie, în cazul în care sunt îndeplinite condițiile.

Instituția internațională, care a participat la primele două programe de ajutor pentru Grecia, cere o relaxare „semnificativă” a datoriei grecești. Germania se opune oricărei ștergeri pur și simplu a unei părți a datoriilor, dar este, totuși, pregătită să discute cu privire la ratele dobânzilor și la scadențele datoriei, care lasă totuși o marjă de manevră „limitată”, a admis Wolfgang Schaeuble. „O participare a FMI, de asemenea financiară, este esențială”, a subliniat ministrul german.