Ana Birchall, discuţii cu şefii parchetelor şi reprezentanţii magistraţilor

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, miercuri, că a avut discuţii cu şefii parchetelor, Uniunea Judecătorilor şi reprezentanţii magistraţilor. Ministrul nu a comentat faptul că un procuror a fost dat afară din Comisia Juridică a Senatului.

RomaniaTV.net
15 feb. 2017, 11:59
Ana Birchall, discuţii cu şefii parchetelor şi reprezentanţii magistraţilor

”Era absolut normal să am un dialog cu toţi cei care au şi în această perioadă şi în general, un cuvânt greu de spus în bunul mers al justiţiei. Şi am vorbit cu toţi, inclusiv cu Uniunea Judecătorilor din România, cu reprezentanţii magistraţilor”, a declarat ministrul interimar al Justiţiei.

Birchall a declarat că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, nu facultative, în contextul dezbaterilor publice pe marginea modificării Codurilor Penale.

”Dacă mă întrebaţi pe mine în calitate de om al dreptului, de jurist, dacă mă întrebaţi pe mine în calitate de cetăţean al acestei ţări, nu cred că este normal şi nu este corect, nu aşa am învăţat eu la Drept, ca cineva să decidă ce decizie a Curţii Constituţionale este obligatorie şi ce decizie a Curţii Constituţionale nu este obligatorie şi din acest punct de vedere este absolut necesar să existe o dezbatere în cadrul societăţii româneşti despre aceste lucruri. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, nu sunt facultative”, a conchis ministrul interimar al Justiţiei.

Ana Birchall a discutat marţi cu procurorul şef al DIICOT şi despre propunerile legislative dezbătute miercuri în Camera Deputaţilor şi care vizează activitatea instituţiei.

”E normal să îi întreb dacă au probleme curente pe agendă. De exemplu, astăzi, în Camera Deputaţilor, a fost o primă lectură despre legile DIICOT-ului. Era normal să vorbesc cu procurorul şef al DIICOT despre aceste legi care sunt de activitate curentă a ministerului. Un dialog instituţional este un dialog instituţional”, a mai spus Birchall.

Birchall a fost chestionată şi în legătură cu faptul că un procuror al Ministerului Public a fost dat afară din şedinţa Comisiei Juridice din Senat de preşedintele comisiei, social-democratul Şerban Nicolae.

”Eu nu o să pot să comentez activitatea din comisiile juridice. Eu chiar cred în separarea puterilor în stat. Ce se întâmplă în Parlament este exclusiv apanajul Parlamentului, iar ce se întâmplă în Guvern este exclusiv apanajul Guvernului. Guvernul răspunde în faţa parlamentului, că aşa este într-o democraţie.”