Ministrul Ionuţ Vulpescu: Mărirea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar este cât se poate de oportună

Victor Ponta a anunţat marţi că Guvernul a convenit cu sidicatzele din Sănătate o majorare a salariilor cu 25% începând cu luan octombrie a acestui an. 

19 aug. 2015, 13:03
Ministrul Ionuţ Vulpescu: Mărirea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar este cât se poate de oportună

„Decizia Guvernului Ponta de a mări salariile angajaților din sistemul sanitar cu 25%, în fiecare an, pentru a se ajunge la dublarea lor, este cât se poate de oportună și va avea un impact pozitiv semnificativ pe termen mediu și lung. Domeniul Sănătății este crucial pentru viitorul nostru, ca societate, iar această mărire vine să atenueze o urgență majoră în sistem. Timp de foarte mulți ani, acest sector a fost ignorat de către decidenții politici de la toate nivelele.

Consider că măsura Guvernului vine să facă dreptate în sistem! Ea reprezintă, de asemenea, un semnal important atât pentru tineri, care sunt încurajați acum să se îndrepte spre Medicină, cât și pentru medicii care până acum erau tentați să plece din țară din cauza remunerațiilor scăzute. Măsura se înscrie în procesul deja început, de revalorizare a salariilor celor care lucrează în domeniul bugetar, revalorizare care va fi cuprinsă într-o Lege, aflată acum în dezbatere cu partenerii sociali și cu toți cei interesați.

În acest context mi se pare inacceptabil, și lipsit de orice urmă de moralitate, ca tocmai acei politicieni, care în 2010 au luat decizia infamă, și nejustificată, cum s-a dovedit până la urmă, de a reduce cu 25% salariile tuturor bugetarilor, să vină acum să critice această măsură! Populismul lor iresponsabil este dincolo de orice limită.

În același timp, alături de colegii mei, fac un apel la solidaritate către toate categoriile salariale din zona bugetară. Cunoaștem foarte bine nevoile și așteptările celor care lucrează în slujba interesului public și suntem atenți la cererile lor. Sunt convins că, din 2016, va fi loc de măriri de salarii, prin Legea salarizării, și pentru ceilalți angajați din domeniul public.

Guvernul a respectat întocmai prevederile Acordului din octombrie 2014, semnat la solicitarea sindicatelor din Învățământ și Consiliului Național al Rectorilor. Pentru întreg personalul didactic s-au acordat creșteri salariale de 5% în martie 2015, iar la rectificarea bugetară din luna iulie s-au alocat sumele aferente următoarei creșteri salariale de 5% din luna septembrie 2015.

Cred că este greșit să cădem în capcanele demagogiei, doar de dragul unora, care vor să demonstreze că pot supralicita cu cererile. Așa cum anul trecut medicii nu s-au revoltat când Guvernul a mărit salariile profesorilor, cred că așa ar trebui să se întâmple și acum”, consideră deputatul PSD Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii.