Ministrul Justiţiei, despre extrădarea lui Nicuşor Constantinescu: Evident că avem informaţii unde este

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că nu poate fi făcută publică procedura de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, însă a dat asigurări că ministerul ştie unde este acesta.

05 sept. 2014, 09:39
Ministrul Justiţiei, despre extrădarea lui Nicuşor Constantinescu: Evident că avem informaţii unde este

„Procedura de extrădare este o procedură nepublică. Noi am încercat să explicăm acest lucru. Procedura de extrădare este o procedură extrem de riguroasă şi orice risc de formă sau de fond, riscă să lungească procedura sau chiar să o analizeze, aşa că nu aş vrea să fac niciun fel de comentariu, atâta timp cât această procedură este încă supusă unui regim prevăzut de lege, şi anume confidenţial până la un anumit moment”, a spus ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.

MANDAT DE ARESTARE emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrul Militar Zonal

Acesta a explicat că nu poate face publică procedura de extrădare, „pentru nu a nu fi pus în pericol procesul în sine”.

„De principiu, această procedură poate fi făcută publică în momentul în care un urmărit internaţional este reţinut de o autoritate unui stat străin. Atunci procedura poate fi făcută publică. Până în momentul în care o persoană nu este reţinută, procedura nu poate fi făcută publică, pentru nu a nu fi pus în pericol procesul în sine”, a spus ministrul Robert Cazanciuc.

Întrebat de un jurnalist dacă ştie unde se află Nicuşor Constantinescu, ministrul Justiţiei a răspuns: „Evident că avem informaţii la Ministerul Justiţiei, dar nu vi le pot comunica la acest moment.”

Legat de durata procedurii de extrădare, ministrul Justiţiei a apreciat că „s-ar putea să vă daţi seama că au durat foarte puţin procedurile, raportat la alte cauze”. 

Ministerul Justiţiei a comunicat, pe 27 august, că, în calitate de autoritate centrală în materia extrădării, îşi îndeplineşte în toate cauzele obligaţiile legale ce-i revin cu maximă celeritate, în conformitate cu legea română şi, după caz, instrumentele internaţionale aplicabile. Ministerul Justiţiei a dat publicităţii un comunicat ca reacţie la apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora procedura de extrădare în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, ar fi fost tergiversată.

„Precizăm că respectarea condiţiilor legale şi procedurale aplicabile în fiecare speţă în parte este obligatorie pentru finalizarea cu succes şi într-un termen cât mai scurt a demersurilor necesare pentru aducerea în ţară a tuturor persoanelor date în urmărire internaţională în baza unei decizii a instanţelor de judecată. Întrucât procedurile de extrădare sunt confidenţiale, conform prevederilor Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, nu pot fi date publicităţii elemente suplimentare”, preciza MJ.

Ministerul Justiţiei a subliniat că va informa opinia publică cu privire la toate etapele şi momentele procedurale ale cazului din care va rezulta că ‘MJ îşi îndeplineşte riguros atribuţiile, tocmai pentru o finalizare rapidă a cauzei’, în momentul în care informaţiile vor putea fi date publicităţii.

Instanţele din România au emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicuşor Constantinescu, după ce acesta nu s-a mai întors din SUA la data stabilită de procurorii DNA.

În presa centrală au fost publicate informaţii conform cărora Ministerul Justiţiei ar fi tergiversat trimiterea în SUA a documentelor pe baza cărora autorităţile americane să demareze procedura de extrădare.

Deşi avocaţii lui Nicuşor Constantinescu susţin că acesta nu se poate deplasa, după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale în SUA, în presă au apărut recent noi imagini cu acesta la cumpărături într-un centru comercial din Queens.