Ministrul Justiţiei, despre raportul de control al Inspecţiei Judiciare la DNA. Îmi dau libertatea de a înclina eu balanţa

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, miercuri seară, legat de raportul Inspecţiei Judiciare privind conducerea DNA, că este nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control au o concluzie, iar ceilalţi trei au altă concluzie, diametral opusă. El a spus că această situaţie îi va da "libertatea de a înclina balanţa" şi că va lua o decizie în cel mult o lună şi jumătate.

25 oct. 2017, 20:29
Ministrul Justiţiei, despre raportul de control al Inspecţiei Judiciare la DNA. Îmi dau libertatea de a înclina eu balanţa

„Am exprimat şi exprim nedumerirea de ce comisia a fost formată din şase membri care au pornit într-o echipă, dar care ulterior, în termen scurt, s-au divizat şi trei au o anumită opţiune, iar ceilalţi trei au o opţiune diametral opusă şi nu pot da o concluzie. Şi, în felul acesta, trebuie să citim raportul de control în conţinut, dar constatând că trei au concluzii într-o direcţie, să nu spun pozitivă, iar ceilalţi trei au altă opinie, să nu spun negativă”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

El a spus că acest raport al Inspecţiei Judiciare va fi supus analizei Secţiei pentru procurori a CSM, care va da un aviz, cel mai probabil marţea viitoare.

Citeşte şi: Scindarea din Inspecţia Judiciară, după controlul la DNA. „Imaginea Inspecţiei e praf”

„Va fi supus analizei Secţiei pentru procurori la care particip şi care va da un vot care poate să fie cu observaţii, indiferent că e de admitere sau respingere, cel mai probabil marţea viitoare, când este planificată şedinţa de aprobare a raportului de control al Inspecţiei Judiciare.  (…) Sunt preocupat de conţinutul avizului consultativ al CSM, de argumentele care stau la bază. Pe mine, ca ministru, mă ajută în evaluare faptul că la rândul lor inspectorii judiciari au avut poziţii diferite. Dacă şase din şase spuneau că totul e foarte bine sau foarte rău era greu să ai tu independenţa să faci aprecieri. (…) Acest raport, trei la trei, îmi dă libertatea de a înclina balanţa”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a mai spus că raportul Inspecţiei Judiciare este doar un element de care va ţine cont în evaluarea conducerii DNA.

„Nu mă voi antepronunţa, dar, indiferent de concluzia pe care o voi trage, nu mă voi raporta numai la raportul de control, la constatările şi concluziile celor care au controlat. Eu nu am solicitat Inspecţiei Judiciare acest control, doar pentru a le da de lucru. De zece ani de zile, DNA, Parchetul Înaltei Curţi, nu au fost supuse unui astfel de control. Orice entitate este periodic controlată. Aici este cheia echilibrului puterilor, controlul reciproc al puterilor, ca nu cumva una să iasă de sub controlul celorlalte (…) Concluzia mea nu se bazează exclusiv pe acest raport”, a afirmat ministrul Justiţiei.

El a precizat, ulterior, întrebat despre discuţia cu procurorul Mihaiela Moraru Iorga, suspendată din DNA,şi care a fost în audienţă la el, că va ţine cont inclusiv de informaţiile pe care i le-a dat aceasta, „suficiente” pentru a-şi formula o opinie.  ”Mi-a furnizat suficiente date care să contribuie la concluziile pe care le voi lua. Sunt foarte multe elemente pe care sunt obligat să le evaluez. Vă rog să nu trageţi concluzia unei anumite opţiuni”, a adăugat Tudorel Toader.

Întrebat când va anunţa decizia legată de evaluarea conducerii DNA, ministrul a spus că în maximum o lună şi jumătate.

„Nu am o estimare riguroasă pentru că nu depinde numai de mine, dar într-o luna, o lună şi jumătate maxim vom avea un rezultat”, a spus Tidorel Toader, precizând că, cel mai probabil, va anunţa separat concluziile evaluărilor privind DNA şi Parchetul instanţei supreme.