Ministrul Justiţiei, după întâlnirea cu secretarul general adjunct al CE: România prezintă toate condiţiile ca MCV să fie încheiat

Florin Iordache, ministrul Justiţiei, s-a întâlnit, joi, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

12 ian. 2017, 05:07
Ministrul Justiţiei, după întâlnirea cu secretarul general adjunct al CE: România prezintă toate condiţiile ca MCV să fie încheiat

UPDATE ora 10.55 România prezintă toate condițiile ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie încheiat, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, joi, după întâlnirea cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, potrivit Agerpres.

„Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituţii importante şi din punctul nostru de vedere, atâta timp cât toate aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite, argumentele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare, acest mecanism care la început a fost folositor României şi ne-a ajutat pentru întărirea instituţiilor şi pentru o legislaţie coerentă au fost îndeplinite. În condiţiile în care toate aceste obiective au fost îndeplinite, pe care România le-a avut în faţă în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condiţiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene se află în România pentru a discuta despre funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. El se va întâlni şi cu înalţi oficiali din justiţie, dar şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi alţi lideri parlamentari.

Florin Iordache, a susţinut, pe 6 ianuarie, că Raportul Comisiei Europene va arăta progresele remarcabile făcute de România, iar monitorizarea pe Justiţie ar trebui să se încheie în acest an.

„Raportul MCV cred că va arăta progresele remarcabile pe care le-a făcut România. (…) Eu reiterez că România, în acest moment, în anul 2017, ar trebui să încheie acest raport MCV”, a spus ministrul Justiţiei.

La ultima vizită în România, în octombrie 2016, Paraskevi Michou declara că transparenţa este ca un medicament prin care corupţia poate fi vindecată, iar Guvernul Cioloş a stabilit un standard al transparenţei decizionale demonstrând, prin măsurile întreprinse, faptul că guvernarea trebuie să fie participativă.

Pe de altă parte, în martie,  secretarul general adjunct al Comisiei Europene susţinea că nu vede “sustenabilitate” în progresele făcute de România şi Bulgaria “într-o serie de domenii”, aşa că va “lupta” pentru menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare până când toate obiectivele fixate la aderare vor fi îndeplinite.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.

În ultimul raport, din ianuarie 2016, Comisia Europeană arăta că au fost unele progrese pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar trebuie continuată lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi asigurată independenţa justiţiei.