Ministrul Justiţiei, întâlnire cu Daniel Horodniceanu. Funcţiile de conducere din DIICOT, pe agenda întâlnirii

Ministrul Justiţiei a avut, luni, o întâlnire cu procurorul şef al DIICOT, la care au participat consilierii lui Daniel Horodniceanu şi adjuncţi din cadrul Direcţiei. Una dintre temele discutate a fost numirea în funcţiile de conducere, în contextul în care mandatului şefului DIICOT expiră în mai.

RomaniaTV.net
19 mart. 2018, 15:31
Ministrul Justiţiei, întâlnire cu Daniel Horodniceanu. Funcţiile de conducere din DIICOT, pe agenda întâlnirii

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, a participat la o întâlnire cu conducerea DIICOT în cadrul căreia au fost abordate subiecte legate de activitatea DIICOT prezentată în Raportul de activitate pe anul 2017 şi de necesităţile de abordare strategică viitoare a luptei împotriva criminalităţii organizate şi a altor infracţiuni grave asociate acesteia, transmite DIICOT.

Unul dintre subiectele de discuţie a fost legat de conducerea instituţiei, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în luna mai.

Horodniceanu a cerut Secţiei pentru procurori a CSM aprobarea pentru a reveni la Serviciul teritorial Iaşi pe o funcţie de execuţie, solicitarea fiind aprobată. Daniel Horodniceanu a fost numit şef al DIICOT în urmă cu trei ani, având un singur mandat până în prezent. Potrivit legii, Horodniceanu poate fi propus şi pentru al doilea mandat.

La întâlnire au participat procurorul-şef al direcţiei, consilierii acestuia, procurorul-şef adjunct şi procurorii-şefi ai secţiilor din cadrul DIICOT.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat următoarele subiecte:

1. Analiza succintă a evoluţiei unor indicatori relevanţi din activitatea DIICOT 2017, reflectaţi în Raportul de activitate (trenduri, direcţii necesare de dezvoltare, alerte, lipsa unei Analize Naţionale de Risc, necesitatea promovării unor propuneri legislative referitoare la: infracţiuni în materia operaţiunilor fără drept cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, art.151 C.p.p., art.1121 C.p. ).

2. Stadiul îndeplinirii obiectivelor propuse în PLANUL DE ACŢIUNE PENTRU IMPLEMENTAREA STRATEGIEI PENTRU DEZVOLTAREA SISTEMULUI JUDICIAR 2015 – 2020:
o B.1.7 (stadiul Legii de aprobare a OUG 78/2016, principalele modificări pe care înţelegem să le susţinem în legătură cu OUG 76/2016) (Anexa 1);
o B.1.8 (Compatibilizarea structurilor MP – DIICOT şi ale Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, conform competenţei prevăzute de lege pentru efectuarea urmăririi penale);
o B.3.41 (Operaţionalizarea unui compartiment multidisciplinar dedicat investigaţiilor financiare afectate urmăririi, identificării şi sechestrării produsului infracţiunii, în cadrul DIICOT, format din specialişti proprii şi ofiţeri de poliţie judiciară detaşaţi în cadrul DIICOT);
o B.5.6 (Repartizarea unui sediu în condiţiile Legii nr.304/2004 pentru MP – DIICOT şi crearea unui parc auto propriu).

3. Viziunea strategică naţională de combatere a criminalităţii organizate prezentată de DIICOT în Raportul de activitate pe anul 2016. Lacune incoerenţă, inconsistenţă şi redundanţă în documentele cu valenţe strategice.

4. Propuneri de modificări de ordin organizatoric. Modificare regulament de funcţionare şi organizare.

5. Resurse umane. Funcţii de conducere neocupate prin numire în cadrul DIICOT, a căror propunere de ocupare este de resortul Ministrului Justiţiei”.