Ministrul Justiţiei, după evaluare: Nu este oportună revocarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în conferinţa de presă, în care a prezentat concluziile evaluării procurorului general şi a şefei DNA că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a acestora din funcţii. El a precizat că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost făcută de el fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. El a precizat că raportul de evaluare are 19 pagini.

RomaniaTV.net
29 mart. 2017, 04:22
Ministrul Justiţiei, după evaluare: Nu este oportună revocarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA

UPDATE. Ministrul Justiţiei a subliniat că în acest moment nu este oportună declanşarea de revocare din funcţii a procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Am întocmit un raport de evaluare care are un număr de 19 pagini, eventual şi o concluzie. Voi puncta reperele importante. Am solicitat informări de la DNA şi Parchetul General, informări pe are le-am primit complete şi deîndată la timp. Am avut întâlniri punctual cu şefii celor două Parchete. Am văzut că s-au făcut speculaţii cu privire la momentul în care au venit cei doi la aceste întâlniri fiecare au venit la 10-15 minute după ce i-am chemat la discuţii. Vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidenţă, atunci am invtat-o pe doamana Kovesi. Am cerut infomari, am avut întâniri cu cei doi”, spune Toader. El a adăugat că a făcut evaluarea celor doi şefi de Parchete personal „fără ingerinţe şi fără presiuni”.

Vezi Rezultatul evaluării activității procurorului general al României, dl Augustin Lazăr, precum și a procurorului șef al DNA, domna Laura Codruța Koveși

„Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiţiei. Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil. Procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soartă unei anchete, se supune administrativ procurorului şef ierarhic superior, dar toţi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, despre care din păcate în ultima perioadă nu s-a vorbit. Un lucru trebuie să fie foarte limpede – justiţia în România se înfăptuieşte de judecător, independenţa e garantată de CSM, iar autoritatea e exercitată de ministrului Justiţiei”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Premiza acestei evaluări, premiza funcționării statului de drept este ca fiecare autoritate să rămână în matca ei constituțională, să respecte competențele pe care le are. Statul de drept are o arhitectură bine structurată”, a spus Tudorel Toader.

Decizia CCR spune că a existat un conflict juridic, de natură constituțională, declanșat de ancheta DNA privind adoptarea OUG 13 și că această ingerință este de o gravitate foarte mare, încălcându-se principiile legii fundamentale, a subliniat ministrul.

„DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu ce excedează cadrul legal, ceea ce poate duce la un blocaj instituțional. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcționare a sa, având drept consecință intimidarea legiuitorului delegat a-și îndeplini atribuțiile constituționale”, a adăugat Toader.

CCR a stabilit și remediul de urmat: a restabilit echilibrul constituțional între autoritățile statului. Procurorii nu pot ancheta oportunitate, împrejurări ale adoptării unui act normativ, a spus ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care i-a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Ministrul Justiţiei a intrat în sediul Guvernului pe la o altă poartă de acces, nu pe cea principală.

Potrivit surselor citate, ministrul Justiţiei se afla în Palatul Victoria în momentul sosirii preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Guvern, în jurul orei 14.30.

De asemenea, aceleaşi surse au precizat că Tudorel Toader a plecat din Guvern înainte cu câteva minute ca şeful Senatului să părăsească Palatul Victoria, însă ca şi la sosire, ministrul a ales să iasă pe altă poată de acces şi nu pe cea principală.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns la sediul Guvernului în jurul orei 14.30 şi a plecat după aproximativ o oră.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că se va întâlni miercuri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, înainte ca acesta să anunţe public rezultatele evaluării privindu-i pe procurorul general Augustin Lazăr şi pe procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat când se va întâlni cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema evaluărilor privindu-i pe procurorul general şi pe şefa DNA, premierul a răspuns: ”O să mă întâlnesc astăzi cu domnul ministru (…), înainte de conferinţa de presă şi de evaluatea pe care o va prezenta public am înţeles domnul ministru”.

UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a amânat din nou, cu câteva ore, prezentarea evaluării sale privind activitatea Parchetului General şi a DNA, anunţă România TV.

Prezentarea va avea loc la ora 18.00, după ce iniţial fusese anunţată pentru orele prânzului.

Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară (duminică, n.r.), voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles, astăzi (luni, n.r.) voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă, vă voi invita şi vă voi da toate amănuntele”, anunţase ministrul luni.

 

Ministrul Justiţiei a spus, luni, că evaluările activităţii Ministerului Public şi DNA au fost făcute în termenul stabilit de 14 zile, care s-a împlinit duminică seara, dar va proroga termenul de anunţare a rezultatelor cu două zile, iar decizia şi toate amănuntele legate de aceasta le va anunţa miercuri, într-o conferinţă de presă.

„Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară (duminică, n.r.), voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles, astăzi (luni, n.r.) voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă, vă voi invita şi vă voi da toate amănuntele”, a declarat Tudorel Toader.

Luni, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a venit la sediul Ministerului Justiției pentru o discuție cu ministrul Toader. Ulterior, ea a declarat că nu i s-a cerut demisia și că nu intenționează să își dea demisia.

„Nu mi-a cerut demisia, nu intenționez să-mi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA și-a făcut treaba. A fost o discuție despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veți afla după ce se termină această etapă”, a precizat Kovesi.

Întrebată dacă a acționat corect în ceea ce privește instrumentarea dosarul privind OUG 13, Kovesi a răspuns: „Întotdeauna am acționat corect”.

Liviu Dragnea: Indiferent ce decizie va lua cu privire la Kovesi şi Lazăr, Toader va avea sprijinul PSD

Pe 12 martie, ministrul Justiției anunța că va face o evaluare a activității Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a DNA.

„Prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua”, spunea atunci Tudorel Toader.

Grindeanu, despre evaluarea în cazul lui Kovesi şi Lazăr: Am încredere că va fi făcută cât se poate de corect