Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, chemat la audieri în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA l-a invitat pe ministrul Justiţiei la audieri joi, începând cu ora 10.00, urmând ca la audierile viitoare să fie chemaţi foştii miniştrii ai Justiţiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu şi Titus Corlăţean.

RomaniaTV.net
18 oct. 2017, 20:18
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, chemat la audieri în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA

Preşedintele comisiei, senatorul Şerban Nicolae (PSD) a afirmat, în şedinţa de acum o săptămână, că audierile ar trebui să înceapă cu ministrul Toader pentru că este persoana cea mai avizată având în vedere funcţia pe care o deţine.

„Ministrul Justiţiei în funcţie este persoana cea mai avizată pentru a ne spune care este situaţia în acest moment, dacă mai există compartimente de specialitate în legătură cu această arhivă, pentru că nu mai este o bază de date operativă, nu mai este o bază de informaţii cu activitate curentă. Poate să ne spună ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior – ordine de ministru, dispoziţii interne, regulamente şamd. Ar fi punctul de plecare. Am şi solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate de la care să pornim şi de aici putem să facem o strategie de deşfăşurare a activităţii comisiei, a social-democratul.

Tudorel Toader a confirmat încă de joia trecută că va veni la audiere. ”Sigur că voi merge, doar eu am iniţiat HG pentru accesul la arhivă şi cunoaşterea conţinutului arhivei SIPA!”, a declarat Tudorel Toader pentru Mediafax.

Ulterior audierii lui Toader, membrii comisiei intenţionează să viziteze şi locul în care este păstrată actualmente arhiva pentru ca apoi să fie reluate audierile.

În rândul celor care vor fi invitaţi în faţa comisiei se numără foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, foşti miniştri ai Justiţiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu şi Titus Corlăţean, foştii şefi ai SIPA, foştii şi actuali şefi şi prim-adjuncţi ai SRI, foşti şi actuali directori şi prim-adjuncţi de la SPP, foşti şi actuali miniştri de Interne, şeful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi adjuncţii acestora din perioada 2004-2017, potrivit listei prezenate în comisie.

Ilie Botoş, Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora vor fi şi ei audiaţi de parlamentari. „Îi vom invita începând cu domnul Ilie Botoş, continuând cu Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora. În principal aş invita la audieri pe şefii instituţiei.(…) Există o ordine de prioritate, există o strategie raţională de a face audieri pe repere cronologice şi pe repere care ţin de funcţiile deţinute”, a spus Nicolae, la prima şedinţă a comisiei de anchetă.

Şerban Nicolae a declarat că exclude ipoteza ca persoanele invitate să nu se prezinte la audieri.