Ministrul Mediului, despre schimbările climatice: „Trăim într-un moment în care se văd, se simt şi se întâmplă”

Schimbările climatice se simt, se văd și se întâmplă în jurul nostru, iar asta nu de ieri, de azi, ci de o lungă perioadă de timp, a afirmat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, în cadrul unui eveniment organizat la Ambasada Franței în România.

03 dec. 2015, 12:12
Ministrul Mediului, despre schimbările climatice: „Trăim într-un moment în care se văd, se simt şi se întâmplă”

„Trăim un moment în care schimbările climatice se simt, se văd și se întâmplă în jurul nostru. Nu de azi, nu de ieri, ci de o lungă perioadă de timp. Este suficient să privim în România și vom vedem inundații, secetă, temperaturi extreme, decalarea anotimpurilor și fenomene meteo atipice. Lucrurile se schimbă și se schimbă cu mare viteză. Toate au legătură cu schimbările climatice și toate se vor intensifica dacă nu luăm măsuri urgente‘, a spus Pașca-Palmer, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că a 21-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 (COP21/CMP11) de la Paris reprezintă un moment istoric în care statele lumii trebuie să ajungă la un acord în privința menținerii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, până în anul 2100.

„COP21 de la Paris demonstrează, încă o dată, că suntem într-un moment de cotitură istorică. Sunt așteptări uriașe din partea acestui summit și trebuie să depășim momentul ca și comunitate globală. Miza este mai mult decât atât. Vorbim de o dezvoltare economică și sunt multe voci ale statelor în curs de dezvoltare care se întreabă dacă au dreptul să-și continue dezvoltarea și în ce fel. Trebuie să existe un echilibru între drepturi și oportunități. Ne așteptăm ca acordul de la Paris să implice toate statele într-un deziderat comun și obligatoriu, respectiv această menținere a temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. Nu vă ascund faptul că un lucru foarte sensibil al acestor negocieri este reprezentat de contribuțiile financiare’, a menționat Cristiana Pașca-Palmer.

Citeşte şi 

Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, alături de Engie, au organizat, joi, un eveniment special pentru a marca cea de-a 21-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 (COP21/CMP11) — ‘Paris Climat 2015″, ce are loc în capitala Franței în perioada 30 noiembrie — 11 decembrie 2015.

La evenimentul prezidat de ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, au fost premiați câștigătorii concursului de fotografie ‘E-Climat’, derulat în perioada 5 — 28 octombrie 2015. Premiile au fost următoarele: o bicicletă electronică (locul I), un aparat foto digital (locul II), o tabletă (pentru două locuri III), precum și trei premii speciale constând fiecare într-un album despre Reședința Franței la București.

Dintre cele 255 de fotografii și 6 clipuri video primite, juriul concursului E-Climat a ales 22 de lucrări câștigătoare, ce sunt incluse în e-book-ul ‘Parlez-vous Paris Climat? Cuvinte în imagini românești despre COP21’, lansat online pe site-ul www.climat2015.ro, pe data de 30 noiembrie pentru a marca deschiderea Conferinței de la Paris.

De asemenea, cele 22 de lucrări vor fi incluse într-o expoziție afișată pe gardul Institutului Francez din București, începând de vineri, 4 decembrie.