Ministrul Mediului ia atitudine în cazul gropii de gunoi din sectorul 1. Proprietarul a primit un ultim avertisment

Operatorul economic care deține groapa de gunoi din sectorul 1, pentru care locuitorii din mai multe cartiere au reclamat disconfortul olfactiv, are la dispoziție 60 de zile pentru a remedia deficiențele constatate de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în caz contrar activitatea IRIDEX urmând să fie suspendată, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

10 aug. 2016, 09:22
Ministrul Mediului ia atitudine în cazul gropii de gunoi din sectorul 1. Proprietarul a primit un ultim avertisment

 „Voi face, în cele ce urmează, scurte declarații de presă pe marginea disconfortului olfactiv pe care il reclamă peste 40% din populația Capitalei. Acest disconfort este astăzi una cele mai mari probleme de mediu din București, pentru că este resimțit în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală: Pajura, Bucureștii Noi, Crângași, Militari, Drumul Taberei, dar și de populația din orașele Chiajna și Chitila. Ca atare, pentru a pune capăt cât mai repede acestei situații neplăcute, care ne este sesizată continuu de populație (pe bună dreptate), am parcurs alături de Garda Națională de Mediu mai mulți pași, într-un ritm cât se poate de alert„, a spus ministrul Mediului, citată de Agerpres.

Pașca Palmer a precizat că, în urma mai multor controale efectuate în zona cartierelor cu probleme, a fost descoperită sursa continuă a mirosului degajat în aer și reclamat de către locuitori, respectiv depozitul de deșeuri IRIDEX.

În primul rând, am controlat toți posibilii generatori ai acestui miros în cartierele menționate și am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a ști cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale, pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată ușor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre sursele majore ale mirosului este depozitul de deșeuri IRIDEX. De aceea, o echipă a Gărzii Naționale de Mediu a efectuat o inspecție elaborată și în detaliu a întregii platforme, începând cu data de 25 iulie 2016 și până în 4 august, anul curent. În echipa de control au fost cooptați inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalație IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Așadar, mirosul pe care populația îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă„, a explicat Cristiana Pașca Palmer.

În urma celor constatate, comisarii GNM au dispus 21 de măsuri de remediere, ‘care puse în aplicare vor conduce la eliberarea populației de acest disconfort major’.

Chiar la începutul acestei săptămâni, Garda Națională de Mediu a solicitat Agenției de Protecție a Mediului să notifice agentul economic în acest sens. Asta înseamnă că IRIDEX are la dispoziție termenul legal de 60 de zile pentru a remedia toate deficiențele. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate solicita suspendarea autorizației integrate de mediu, care presupune încetarea activității agentului economic„, a subliniat ministrul Mediului.

Conform sursei citate, au fost identificate o serie de probleme în cazul depozitului de deșeuri IRIDEX din sectorul 1, unele dintre cele mai importante fiind legate de neacoperirea celulelor care nu se mai află în exploatare și depozitarea în spațiu deschis a deșeurilor provenite de la stația de sortare.

Prima problemă: neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare. În mod normal și legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Acolo, cele 6 celule în care nu mai pot fi depozitate deșeuri sunt acoperite cu un strat care nu depășește, în medie, 20 de cm. Am constatat chiar porțiuni importante din celule în care deșeurile au ajuns la suprafața depozitului. A doua problemă: puțurile de extracție a gazului. Acestea nu sunt etanșeizate optim, sunt corodate și nu au prevăzute sisteme de siguranță care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă. O altă problemă se referă la sistemele nefuncționale de colectare a levigatului. Comisarii au descoperit în foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat, care de asemenea degajă un miros insuportabil„, a precizat Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a amintit, totodată, despre problemele legate de zona activă de depozitare a deșeurilor, care este dublă ca dimensiune față de normativ, respectiv de 5.000 mp față de 2.500 mp, dar și despre faptul că depozitul este dotat cu o instalație de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit pentru care, însă există suspiciuni că „acest gaz nu este ars în totalitate în această instalație și este evacuat în atmosferă”.

La rândul său, Comisarul General al GNM, Bogdan Trif a menționat faptul că operatorul economic care deține groapa de gunoi din sectorul 1 a fost amendat, în ultimii ani, cu 430 de milioane de lei, însă toate sancțiunile au fost contestate în instanță.

În data de 21 iulie, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a solicitat Gărzii de Mediu să ia măsurile necesare pentru ca groapa de gunoi IRIDEX să devină una ecologică și să se încadreze în parametrii de mediu corespunzători, pentru a nu mai afecta sănătatea locuitorilor din zonă.

O echipă de specialiști ai Primăriei s-a deplasat în regim de urgență la fața locului, urmare a numeroaselor sesizări primite din partea locuitorilor din cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Chitila, zona șoselei de centură, Străulești și a constatat calitatea proastă a aerului din zonă.