Ministrul Muncii: AJUTOARELE DE ÎNCĂLZIRE se acordă de la 1 noiembrie. COTA PENTRU LEMNE se dă o singură dată

Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a declarat, joi seara, la România TV că ajutoarelor de încălzire se acordă începând cu luna noiembrie 2013, până în luna martie 2014. Mai mult, cererile pentru ajutoarele de încălzire se pot depune până la data de 20 noiembrie.

03 oct. 2013, 17:39
Ministrul Muncii: AJUTOARELE DE ÎNCĂLZIRE se acordă de la 1 noiembrie. COTA PENTRU LEMNE se dă o singură dată

Ajutorul de încălzire se acordă în funcţie de forma de încălzire şi venituri, pe tranşe, începând de la 155 de lei şi poate ajunge până la 1.082 de lei, dacă încălzirea este în sistemul de termoficare şi 615 lei pentru celelalte forme de încălzire. Oamenii trebuie să ştie că ajutorul se acordă de la 1 noiembrie 2013 până pe 31 martie 2014. Pe lângă ajutorul de la Guvern, şi primăriile pot acorda un ajutor, suplimentar. O informaţie importantă pentru oameni este că cererile pentru ajutoarele de încălzire se pot depune până la 20 noiembrie„, a declarat Mariana Câmpeanu la România TV.

O noutate de la Ministerul Muncii este ajutorul pentru încălzirea cu energie electrică. „Ajutorul pentru energie electrică este aproape la acelaşi cuantum cu cel pentru gaze naturale”, a spus oficialul.

De asemenea, asistaţii social trebuie să ştie că din 2013, toată suma pentru încălzirea cu lemne se acordă într-o singură tranşă şi nu în fiecare lună, aşa cum se proceda până acum.

CITEŞTE ŞI: Mariana Câmpeanu vrea să introducă examen final pentru cursurile de formare profesionale

Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, familiile şi persoanele singure cu venituri reduse trebuie să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum şi acte doveditoare privind veniturile şi locuinţa.

Documentele solicitate sunt actele de identitate ale membrilor familiei, dovezi ale veniturilor acestora (adeverinţe de salarii, mandate de plată ale unor drepturi sociale etc), înscrisuri cu privire la forma de deţinere sau de utilizare a locuinţei (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor etc).

Formularul de cerere a fost modificat anul acesta ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire. Noile modele de formulare vor putea fi procurate de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială sau de pe site-ul Ministerului Muncii, după încheierea procesului de avizare interministerială a unei hotărâri de guvern privind noul model de cerere şi aprobarea de către Excutiv.