Ministrul Muncii, despre scăderile salariale anunţate de grefieri: Salariile au fost calculate greşit, se aplică eronat legea

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dat explicaţii după ce mai mute categorii profesionale s-au plâns că le-au scăzut salariile. Olguţa Vasilescu a afirmat miercuri, după întâlnirea cu grefierii, că legea salarizării este aplicată în mod greşit de către cei de la Resursele Umane. În plus, Olguţa Vasilescu a spus că dacă salariul la privat a scăzut, angajatorul a furat.

RomaniaTV.net
07 feb. 2018, 11:31
Ministrul Muncii, despre scăderile salariale anunţate de grefieri: Salariile au fost calculate greşit, se aplică eronat legea

„Astăzi am constat, după ce ne-am întâlnit cu grefierii, că ceea ce estimam ieri exact așa este. Adică, li se calculează greșit salariile de către Resursele Umane și se aplică greșit legea. Este ghidul aprobat împreună cu Curtea de Conturi și este pe site-ul ministerului de o lună de zile. Cred că cei de la Resurse Umane puteau să-l consulte. Din punctul nostru de vedere, legea este foarte clară și foarte ușor de înțeles. Ca dovadă că din toate Curțile de Apel, doar în patru au apărut astfel de probleme, pentru că s-au făcut calculele greșite. (…) Pur și simplu, cineva a calculat greșit şi poate că ar trebui să-și asume răspunderea”, a declarat Olguța Vasilescu, la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi Ministrul Muncii, către bugetari: Să aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul

Cât despre nemulţumirile angajaților din sistemul sanitar, ministrul Muncii a declarat că îi așteaptă pe sindicaliști la „masa verde”.

„Dacă nici cei din Sănătate nu sunt mulţumiţi, nu ştiu ce să mai spun, pentru că acolo ştiţi foarte bine ce majorări salariale sunt. Noi am avut foarte multe discuţii cu cei din Sănătate, a rămas ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze un regulament de sporuri chiar împreună cu sindicatele, nu ştiu ce s-a mai întâmplat între timp, dar este obligatoriu ca el să fie gata până în luna martie. Dacă au ceva de reclamat, noi îi aşteptăm la minister, să stăm de vorbă cu ei, şi ei ştiu că de fiecare data când au discutat cu noi li s-au rezolvat toate problemele. Ca dovadă, ordonanţa 91 care s-a emis în luna decembrie. De altfel, vreau să vă spun că mi s-ar părea normal ca atunci când se constată o neclaritate, când este o problemă, să se adreseze direct Ministerului Muncii, care acum are în componenţă şi Dialogul social, ca să rezolvăm toate aceste probleme la masa verde, pentru că astăzi am constatat, după ce ne-am întâlnit cu grefierii, că ceea ce estimam ieri exact aşa este, adică li se calculează greşit salariile de către resursele umane şi se interpretează greşit legea”, a declarat Vasilescu, la Parlament, referitor la angajaţii din Sănătate, care spun că le-au scăzut salariile.

Ministrul Muncii a precizat că i-a rugat pe reprezentanţii ministerului să se întâlnească cu reprezentanţii Curţilor de Apel, astfel încât să se elaboreze o normă de clarificare a legii în ceea ce priveşte personalul auxiliar din instanţe.

„Astăzi i-am rugat pe reprezentanţii noştri să se întâlnească cu reprezentanţii de la Curţile de Apel, să fie şi un reprezentant al Ministerului Justiţiei, astfel încât deseară să avem o normă de clarificare pe care să o punem pe site-ul ministerului ca să rezolvăm o data pentru totdeauna această situaţie care, încă o dată, nu este generată de lege, nu scad salariile conform legii, pur şi simplu cineva a calculat greşit şi poate ar trebui să-şi asume răspunderea”, a susţinut Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a adăugat că peste 90% dintre angajaţi sunt mulţumiţi de salarii.

„Să vină cu fluturaşul, să vedem cine este păcălit, ca să vedem de la cât îi scade salariul, pentru că mi se pare că îi plângeţi foarte mult pe cei cu salarii mari. Ca să echilibrăm sistemul şi să ajungem la un raport de 1 la 12, a fost singura modalitate de ajustare a unor salarii. Cred că peste 90% sunt mulţumiţi, pentru 3% sigur că este foarte mare scandal, ca să nu mai vorbesc de faptul că unora, iată, s-a demonstrate şi astăzi în practică, li s-a calculat greşit din vina direcţiilor lor de resurse umane şi nu din vina legii”, a susţinut Vasilescu.