Ministrul Muncii, despre transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Ce se întâmplă cu salariile din mediul privat

Publicat: Joi, 05 Octombrie 2017 14:12 // Actualizat: Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 13:06 // Sursa: romaniatv.net

În plin scandal pe transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că "angajatorul nu trebuie să pună niciun ban în plus, doar trebuie să-și dea partea cât plătește acum" angajatului. Ministrul Muncii a explicat şi ce se va întâmpla în cazul salariilor din mediul privat.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că angajatorul nu trebuie să pună niciun ban în plus, doar trebuie să-și dea partea cât plătește acum.

"Angajatorul nu trebuie să pună niciun ban în plus, doar trebuie să-și dea partea cât plătește acum. El plătește cheltuieli totale pe salariul minim. (...) La nivelul salariului minim pe economie nu se poate schimba. Brutul este 1450 de lei. Cheltuiala totală a angajatorului este de 1781 de lei. Angajatorul va fi obligat prin lege ca această cheltuială să se transforme în salariul minim brut. Asta este valabil și pentru sectorul de stat și pentru cel privat. În ceea ce îi privește pe ceilalți, care au peste nivelul minim, vom da o normă tranzitorie prin care angajatul va primi tot suma de bani pe care o avea (...) Nicio lege nu este perfectă. Nu putem garanta că mâine un patron nu va reduce salariul", a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

Reprezentanţii sindicatelor se întâlnesc vineri cu premierul Mihai Tudose pentru a găsi soluţii financiare compensatorii privind transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Premierul Tudose a declarat miercuri, după discuţii cu liderul Cartel Alfa, că "nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer", dar că se caută "o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării".

"Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer, să vedem cum compensăm. De vineri avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederaţiile sindicale, să fie toată lumea de acord", a declarat premierul Mihai Tudose, după întâlnirea cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Şi liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, după întâlnirea cu premierul Tudose: "A rămas stabilit ca să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetare şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri dimineaţă, la ora 10.00, toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministrul şi restul colegilor dumnealui pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicaţii în construcţia legislativă şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social".

Despre scandalul transferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi despre proetestele sindicaliştilor a vorbit şi președintele PSD. Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Mioveni, că protestele sindicale nu pot determina renunțarea la măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

"Eu zic că discutăm, încă nu a dat verdictul, deci mai avem o speranță. Deci mai avem o speranță, dacă ia în calcul, mai avem o speranță. Dacă ne primește la discuții, da, dacă nu, domnul Hossu (președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu — n.r.) să conducă dumnealui guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest", a spus Liviu Dragnea, în contextul în care liderul social-democrat a fost întrebat cum comentează faptul că premierul Mihai Tudose ar fi anunțat, după întâlnirea cu sindicaliștii, că este dispus să ia în calcul renunțarea la această măsură.

6 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 oct 09:14
Răspunde | Votează email 0 email
costica
-oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nuiti trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a castiga bani.
Trimite un e-mail cu textul”info”la pacurarucostica1963gmail com
10 oct 16:31
Răspunde | Votează email 0 email
Daniela
Ce se intampla cu salariile pt part time la care din august 2017 se platesc contributii angajator la salariul minim? de exemplu: un angajat cu 1 ora /zi cu salar de incadrare 200 lei/luna se platesc 229 lei cas numai partea angajatorului, daca aceasta trece la angajat venitul net da cu minus.Angajatul trebuie sa aduca bani de acasa in aceasta situatie?
08 oct 22:58
Răspunde | Votează email 1 email
lost
Daca se trece la măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat atunci Romania va trece in faliment total .
Imi pare rau sa o spun dar toti politicienii de dupa revolutie au fost alesi sa slujeasca aceasta tara ei se slujesc numai pe ei .
Cind vor fi politicieni sa slujeasca cu adevarat aceasta tara atunci va fi ceva dar nu se vede asa ceva .
Cum poate gindi un Politician analfabet altfel nu ii pot spune, in acest caz cu contributiile, sa le plateasca 4/5 mil. de oameni sau citi sunt in total, cind acuma sunt 5/10 mii de firme sau cite sunt la noi in Tara care platessc aceste contributii .
Este mai usor sa controlezi 4/5 mil. de oameni sau citeva mii de firme ???
Cum credeti ca 4/5 mil. de oameni o sa poata sa plateasca la finante aceste contributii , lunar , trimestrial sau semestrial ???
O sa stea la cozi ca la mincare ???
Pe internet nu se va putea ca nu stiu sa foloseasca toti internetul.
Sau se doreste ca aceasta masura sa se aplice ca sa poata face angajari noi la Bugetari si minister nou chiar, care sa traiasca pe seama oamenilor care muncesc . Inca citeva zeci de mii de copii, nepoti si matusi angajati la stat.
Aceasta este cea mai mare greseala din istoria Romaniei daca se implementeaza , care va avea grija ca acestia care doresc sau implementeaza aceasta masura sa dispara definitiv din cartile si istoria Romaniei .
Jucati-va domnilor politicieni cu focul si de foc veti ...
Oricum scinteia este aprinsa cu legea pensiilor si salarilor bugetarilor pe care au dat-o peste cap.
Adica tinem Bugetari cu zeci de mii de lei salar si pensii speciale, iar salariile oamenilor din privat sunt 60/70% minipe economie, eu cred ca este undeva la 80% , salariul minim pe economie 1000 lei, cum si cit credeti ca va rezista actuala clasa politica fara sa fie data jos, pusa la zid as spune eu ca Ceasca .

Este o vorba, la care va rog sa o dezvoltati si sa o analizati, in toate legile si hotaririle Politicienilor :
10 oct 16:27
Votează email 2 email
Daniela
Cred ca nu ai inteles, plata se va face ca pana acum, atat partea angajatului cat si partea angajatorului o vira firma, doar ca de acum acele sume sunt in numele angajatului, deci nu angajatii vor sta la coada.
08 oct 14:51
Răspunde | Votează email 1 email
nedumeritul
Culmea! Sindicatele in loc sa fie langa salariati sa-i ajute sa-si pastreze netul convenit(anumite situatii, privatii cei mai multi,cei corecti zic merci ca le simplifica contabilitatea)ei sunt impotriva guvernului.De faptsefii de sindicat isi apara niste venituri scapate de impozitare pana acum. Multi sunt si cu dosare unele in curs,altele dosite pentru santajare,altele urmeaza.Ce sindicate sunt astea?!
06 oct 08:18
Răspunde | Votează email 0 email
Dan
Oportunitate exceptionala: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: dan.scarlat68@yahoo.com
1
EUR
4.6559
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H