Ministrul Muncii reacţionează la scandalul de la Casa de Pensii. Ce spune demnitarul VIDEO

Claudia Costea, ministrul Muncii, a avut o primă reacţie la scandalul de la Casa Naţională de Pensii, unde un audit al Curţii de Conturi a scos la iveală o gaură în buget de două milioane de euro.

27 nov. 2015, 16:43
Ministrul Muncii reacţionează la scandalul de la Casa de Pensii. Ce spune demnitarul VIDEO

Curtea de Conturi a relizat un audit care a scos la iveală ilegalităţi grave la Casa de Pensii. Banii au fost împărţiţi fraudulos, iar prejudiciul total se ridică la două milioane de euro, adică aproape 9 milioane de lei.

Mai exact, au fost acordate pensii în valoare totală de 3.037.000 lei persoanelor care au încetat din viaţă şi aproape 1.500.000 lei unor salariaţi care au primit pensia fără să înştiinţeze angajatori, respectiv celor care au depăşit vârsta de pensionare. Conducerea Casei de Pensii susţine însă că prejudiciul este mult mai mic şi o mare parte a fost deja recuperat. „S-a confirmat un prejudiciu cert de 27.000 lei din care s-au recuperat 19.000. se află în curs de recuperare încă 8.000. restul de 3.343.000 lei reprezintă sume reţinute la plată de către casele teritoriale de pensii sau returnate ca neachitate de către Poşta Română„, spunea la România TV Ileana Ciutan, preşedinta Casei Naţionale de Pensii.

Citeşte şi Gaură de două milioane de euro la Casa de Pensii. Instituţia neagă şi spune că prejudiciul e mult mai mic

Ministrul Muncii, Claudia Costea a declarat referitor la acest scandal: „Soluţia la care mă gândesc este o bază de date interconectate, nu aş vrea să interferez peste competenţa preşedintei Casei Naţionale de Pensii. Este un lucru pe care l-am preluat, sunt convinsă că doamna preşedintă are toate argumentele şi toate datele ca să clarifice această situaţie şi una dintre soluţiile imediate ar fi această bază de date. Sunt un om corect care nu încalc atribuţiile, nici ale colegilor din guvernare, nici ale agenţiilor din subordonare. Îi sprijin, sunt alături de ei, promovez o gândire pozitivă„, a declarat Claudia Costea.